Očekujemo pozitivan izveštaj za beli šengen

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekujemo pozitivan izveštaj za beli šengen

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će izveštaj ekspertske misije, koja danas u Beogradu počinje poslednju proveru ispunjenosti kriterijuma Evropske komisije za viznu liberalizaciju, biti pozitivan.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova smo uvereni da je Srbija ispunila sve kriterijume i da će izveštaj ove ekspertske misije Evropske komisije biti pozitivan", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je Dačić.

On je dodao da će nakon toga, ekspertska misija, koja od danas do petka boravi u Beogradu, predložiti dalje korake Evropskoj komisiji.

"Mi očekujemo da će Komisija krajem novembra i početkom decembra Savetu ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije predložiti ukidanje viza za gradjane Srbije od 1. januara sledeće godine", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, misiju čini nekoliko eksperata iz Francuske, Madjarske, Velike Britanije, Nemačke i Italije.

Oni će, kako je istakao, praktično razmatrati i sagledavati primenu usvojenog zakonskog okvira, strategije i akcionih planova koji su bitni za donošenje odluke Evropske komisije za viznu liberalizaciju.

Cilj te misije jeste i provera ispunjenosti preostalih kriterijuma iz mape puta za viznu liberalizaciju, a tu će nekoliko oblasti biti značajne i njima će biti posvećena posebna pažnja.

Dačić je na prvo mesto stavio bezbednost dokumenata, odnosno celovitost i bezbednost procedura za izdavanje novih biometrijskih pasoša.

Biće sagledan i način na koji funkcioniše nova koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova koja izdaje pasoše za gradjane Srbije s prebivalištem na Kosovu i Metohiji, dodao je Dačić.

Takodje, sagledavaće se i infrastruktura, oprema i informaciona tehnologija na graničnim prelazima, kao i na koji način se vrši primena zakona o strancima, način borbe protiv ilegalnih migracija, politika prevencije i borbe protiv organizovanog kriminala i borbe protiv korupcije.

Prema rečima Dačića, biće proveren i način realizacije policijskog protokola o policijskoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Euleksa u cilju razmene informacija o svim oblicima kriminala.

Jedna od oblasti interesovanja biće i kontrola i nadzor administrativne linije prema Kosovu i Metohiji, što znači operativne efikasnosti ovlašćenja organa u sprečavanju i borbi protiv svih oblika kriminala, istakao je Dačić.

"Ovo je na neki način poslednja praktična provera svega onoga što je Srbija uradila na ispunjenju mape puta ka viznoj liberalizaciji", zaključio je Dačić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.