O vizama za Srbiju na proleće

Izvor: Politika, Tanjug, 03.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O vizama za Srbiju na proleće

Vreme liberalizacije viznog režima zavisi od napretka koji će ostvariti srpske vlasti u primeni „mape puta”, izjavio Luiđi Soreka

U ovom trenutku teško je proceniti kako bi mogao da izgleda konačan izveštaj evropskih eksperata koji će do aprila u Beogradu utvrđivati dokle je Srbija stigla u ispunjavanju uslova za ukidanje viza i dolazak na „belu šengen-listu”. Dok srpski zvaničnici uveravaju javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da bismo do kraja ove godine mogli da dobijemo pozitivne preporuke za stavljanje na tu listu, članovi prve misije Evropske komisije koja je stigla pre dva dana veoma su uzdržani u prognozama. Luiđi Soreka, šef ove misije, izjavio je preksinoć, na brifingu upriličenom povodom početka druge, tehničke, faze pregovora Srbije sa EU o viznim olakšicama, da vreme kada će se to postići zavisi od napretka koji će srpske vlasti ostvariti u primeni „mape puta”, koju je Komisija uputila Srbiji u aprilu prošle godine.

Evropska „zatvorenost”, u ovom trenutku, zaista je razumljiva. Misija EK je ovde da, u razgovoru sa našim stručnjacima i političarima, proveri koliko smo napredovali u ispunjavanju postavljenih uslova. Misija će, prema rečima Soreke, biti fokusirani na pitanja javnog reda i bezbednosti. U toku ovog meseca, Beograd će posetiti još jedna misija, čija će pažnja biti usmerena na bezbednost pasoša, a nakon toga, i treća ekipa posmatrača da proveri kako su srpske vlasti sprovele odredbe u vezi sa migracijom i zaštitom granica. Sve u svemu, trofazni ekspertski dijalog biće okončan do kraja aprila, posle čega će uslediti nova procena napretka Srbije u ispunjavanju postavljenih kriterijuma.

Kako bi mogao da izgleda „tehnički nalaz”, koji će biti predstavljen na proleće, a od kojeg će zavisiti donošenje odluke o ukidanju viza? Naši državni funkcioneri tvrde da je zemlja postigla značajan napredak u ispunjavanju uslova s čim se slažu i gosti, ali dodaju i da ima još puno posla.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, smatra da konačan nalaz posmatrača zavisi od toga da li će oni svoju procenu bazirati samo na tome li su neki novi propisi usvojeni ili će ispitivati da li su ti propisi dovoljno dobri da ostvare ciljeve koji su njima zacrtani. Navodeći da je dosad iz EU preovladavao formalni pristup, tako što se, recimo, gledalo da li je neki zakon usvojen do zacrtanog roka, Nenadić podseća i na to da je u izveštaju o napretku Srbije ka EU, iz novembra prošle godine, bilo dosta negativnih ocena zbog toga što nismo primenjivali postojeće propise (kao što je, recimo, bio slučaj sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka).

Kad je reč o zakonima iz „šengenskog paketa”, Skupština Srbije je usvojila sve zakone koji se odnose na MUP (zakon o azilu, strancima, putnim ispravama i granici). Ali skupština još nije ratifikovala pet konvencija Saveta Evrope, kao što nije donela ni zakon o sprečavanju diskriminacije i o međunarodnoj pravnoj pomoći. Reč je, zapravo, o propisima iz domena Ministarstva pravde. Imajući u vidu da su aktuelni razgovori sa evropskim stručnjacima posvećeni, pre svega, pravosuđu i krivičnoj oblasti, to bi moglo da zvuči uznemiravajuće da nije objašnjenja koje smo dobili iz veoma dobro obaveštenih izvora. Ovi propisi ne spadaju u uži krug naših obaveza za ukidanje viza. „Ni to što nismo ratifikovali pomenute konvencije (a što će, najverovatnije biti učinjeno do marta) nije neki minus, jer su mnoga pitanja o kojima one govore već ugrađena u neke naše zakone”, kaže jedan vladin funkcioner.

Što se tiče ocene borbe protiv organizovanog kriminala, Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union, ocenio je, pre dva dana, da ima vidljivog napretka. Nenadić, pak, kaže da nikad ne možemo biti sigurni da su sve organizovane kriminalne grupe otkrivene. On veruje da će se evropski eksperti baviti pre svega Zakonikom o krivičnom postupku i zakonom koji se odnosi na specijalne mere koje država primenjuje protiv organizovanog kriminala. Smatra, takođe, i da će pod njihovom lupom biti organizacione jedinice unutar tužilaštva i policije, koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala. One su, kako kaže, doskora bile malobrojne.

– Nadam se da se stanje, u međuvremenu popravilo, jer ti podaci obično nisu u potpunosti dostupni javnosti – naglašava on.

Bezbednost dokumenata biće razmatrana prilikom posete druge misije EK Beogradu, koja se se očekuje u toku ovog meseca. Mnogi strahuju od eventualnih zaključaka predstavnika EU, jer ne samo da je bilo problema u vezi sa štampanjem pasoša, već su se i građani žalili da dugo čekaju ta dokumenta. Upućeni, međutim, ukazuju na to da je i u drugim zemljama bilo sličnih teškoća. U Velikoj Britaniji je, prenosi nam naš izvor, pola miliona građana svojevremeno tužilo tamošnje vlasti jer nisu dobili pasoše na vreme.

Podsetimo da je ministar policije Ivica Dačić, pre dva dana, izjavio da je do sada promenjeno više od 250.000 pasoša i više od 350.000 ličnih karata. Imajući u vidi podatak da je u Srbiji oko milion i stotinu hiljada građana posedovalo staru putnu ispravu, proizilazi da je praktično četvrtina ovih dokumenata već zamenjena.

Biljana Čpajak

------------------------------------------------

Pasoši sa šest nivoa zaštite

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je juče sa predstavnicima Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila na „mapi puta” ka ukidanju viza. Sastanku u Beogradu prisustvovali su šef ekspertske misije Evropske komisije Luiđi Soreka, šef Delegacije EK u Beogradu Žozep Ljoveras i šef sektora za Srbiju u Direktoratu za proširenje EU Terez Sobjeski, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Dačić je upoznao članove Evropske komisije sa onim što je do sada urađeno, sa zakonskim preduslovima koji su ispunjeni, ali se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri. Ministar policije je obavestio članove Evropske komisije o uvođenju biometrijskih pasoša, koji imaju šest nivoa zaštite, kao i o uvođenju odgovarajućih informacionih sistema zaštite kojima će biti opremljeni svi granični prelazi, dodaje se u saopštenju.

Članovi komisije su konstatovali da je Srbija uradila mnogo na ispunjavanju tačaka iz „mape puta”, ali i da je ostalo još posla. Oni su izrazili spremnost da pruže podršku Srbiji, a pohvalno je ocenjena Strategija o borbi protiv organizovanog kriminala i ponuđena je pomoć eksperata EU.

[objavljeno: 04/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.