Novi pasoš izvadite što pre

Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pasoš izvadite što pre

Građanima Srbije važenje starih pasoša zvanično ističe 31. decembra ove godine, ali će oni faktički sa starim ispravama moći da putuju u inostranstvo do kraja juna, ili u najboljem slučaju do kraja septembra. Strane ambasade srpskim državljanima neće izdavati vize uz stare isprave, jer je u većini slučajeva neophodno da stari pasoš važi bar šest meseci nakon završetka putovanja. Tako bi oni koji nameravaju da svoje letovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << provedu van zemlje, a još nemaju crveni pasoš, trebalo što pre da ga izvade.



Ovo je, inače, uobičajena procedura koju ambasade primenjuju kada se radi o prestanku važenja dokumenata, ali je zbrka očigledno nastala zbog toga što građanima to zvanično niko nije rekao. Štaviše, domaće vlasti sve vreme uporno ubeđuju građane da će njihove putne isprave važiti do kraja godine, te da ne treba žuriti sa vađenjem novih isprava.

Mnogi su ostali zatečeni kada su im u turističkim agencijama rekli da bi zbog isteka važenja starih pasoša mogli da imaju problema pri vađenju vize za predstojeće letovanje.

Aleksandar Vučković iz agencije „Argus turs" kaže da se situacija razlikuje od ambasade do ambasade, te da one uglavnom traže da pasoš traje od tri do šest meseci nakon isteka putovanja.

- Tako oni koji žele da putuju u junu ili julu vrlo lako mogu da ostanu bez vize i mi smo zbog toga preporučili putnicima da izvade novu ispravu. Ipak, od ambasada nismo još dobili nikakvo zvanično obaveštenje o tome - objašnjava Vučković.

Vučković ističe da je Bugarska po tom pitanju specifična jer oni traže da za tranzitnu vizu pasoš važi još šest, a za boravak još tri meseca, dok je za Grčku potrebno da pasoš važi još tri meseca posle putovanja.

Vaš izbor za ovo leto

Grčka 39%

Bugarska 22%

Turska 21%

Egipat 6%

Tunis 3%

Crna Gora 2%

Srbija 2%

Ostalo 6%

Izvor: YUTA

- Mi smo i od udruženja turističkih agencija (YUTA) dobili obaveštenje gde se kaže da treba putnike da obavestimo o eventualnim problemima. Međutim, treba reći da je u pitanju redovan postupak koji ambasade sprovode kada je u pitanju istek dokumenata - ističe Vučković.

Kako „Blic" saznaje, trenutno je u porastu broj zahteva za izdavanje novog (crvenog) pasoša, i to zbog dolaska gastarbajtera koji žele da zamene svoja dokumenta. Nema sumnje da će sada mnogi pohitati da svoj plavi pasoš zamene za crveni, kako im ne bi propalo letovanje. Na pitanje kako će se ova situacija rešiti, kao i da li postoji plan da se radno vreme produži, kako bi se procedura za dobijanje novih dokumenata ubrzala, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu znali da odgovore.

Direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Ljubiša Vuletić kaže da će zavod u cilju zadovoljenja tražnje raditi u tri smene.

- Što se tiče izrade pasoša neće biti nikakvih problema, jer imamo dovoljno materijala i sve radi kako treba. Dnevno možemo da uradimo oko 10.000 knjižica, a uvek imamo i jedan broj na zalihama - objašnjava Vuletić.

Grčka, Turska, Egipat, Tunis, Bugarska, Španija, Italija

-plavi pasoš zvanično važi do 31. 12. 2009.

-za bugarsku tranzitnu vizu pasoš mora da važi još šest meseci posle završetka putovanja

-za boravak u Bugarskoj pasoš mora da važi još tri meseca nakon završetka putovanja

-za Tursku se viza dobija pri ulasku u zemlju i uglavnom je važno da važenje pasoša pokriva putovanje

-Španija prima plave pasoše do oktobra

-za Italiju stari pasoš mora da važi četiri meseca po povratku sa putovanja

-za Egipat stari pasoš mora da važi još dva meseca nakon putovanja

-za Tunis će plavi pasoš važiti do početka novembra

-za putovanje u Grčku stari pasoš treba da važi još tri meseca od povratka sa putovanja

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Do kada, zapravo, važi "plavi pasoš"

Izvor: Mondo, 17.Apr.2009

Važenje starih pasoša zvanično ističe 31. decembra ove godine, ali će sa starim ispravama moći da se putuje u inostranstvo do kraja juna, ili u najboljem slučaju do kraja septembra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.