Nova pravila za trudnice koje idu u SAD samo da bi se porodile

Izvor: RTS, 23.Jan.2020, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila za trudnice koje idu u SAD samo da bi se porodile

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja "porođajnog turizma", po kojem žene dolaze da se porode u SAD kako bi im deca imala američki pasoš, prenosi AP.
Tražioci viza za koje službenici u konzulatima procene da dolaze u SAD primarno da bi se porodile, sada će biti tretirani kao ostali stranci koji dolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Ameriku na medicinske tretmane, navodi se u smernicama Stejt departmenta koji je poslat u sredu i u koje je uvid imao AP.

Tražioci viza će morati da dokažu da dolaze na medicinski tretman i da imaju novac da to plate.
Stejt department planira da pravila objavi danas, a biće od sutra na snazi, potvrdila su za AP dva zvaničnika koja su insistirala na anonimnosti.
Službenici u konzulatu neće imati pravo da traže informaciju, tokom intervjua, dokaz da li je žena trudna ili tek namerava da zatrudni, ali moraju da procene da li će u trenutku porođaja doći u SAD.
Porođajni turizam je lukrativni posao i u SAD i u inostranstvu, a američke kompanije se reklamiraju i naplaćuju do 80.000 dolara da olakšaju tu praksu, a u troškove su uključeni hotelski troškovi i medicinska briga.
Veliki broj žena iz Rusije i Kine odlazi da se porodi u SAD, ali nema tačnih podataka o kom se broju radi.
Centar za naučno proučavanje imigracija, koji se zalaže za stroža pravila, procenjuje da se u 2012. godini u SAD porodilo oko 36.000 strankinja, koje su potom napustile Sjedinjene Države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.