Ničija deca

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ničija deca

22.11.2012. -

Novi imigracioni skandal na pomolu je u Velikoj Britaniji. Bi-bi-si je objavio siže o deci imigranata koja nisu potrebna ni sopstvenim roditeljima, ni državi i na kraju postaju huligani. Eksperti smatraju da ako vlada ne počne ozbiljno da se bavi tim problemom, u zemlji mogu da se ponove neredi iz avgusta 2011. godine.

Prema proračunima novinara, na ulicama engleskih gradova žive stotine huligana imigranata. Uglavnom su to deca koja su u Veliku Britaniju stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << legalno: u goste rođacima ili zajedno sa roditeljima, koji su došli da zarade. Ali zatim iz raznih razloga našla su se na ulici: viza je istekla a nisu hteli da se vrate, roditelji su rešili da ostanu u zemlji nelegalno, zatim su izgubili dete ili su ga sami isterali. Rezultat je isti: dete živi na ulici, nema dokumenta, ne može da se vrati u domovinu, ne prima ga britansko društvo. O svom životu za Bi-bi-si govorio je 17-godišnji mladić Toni koji je sigao u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Ugande.

- Živim na ulici već dve godine zbog problema sa mojim ocem. Jednom sam došao kući, a on me je isterao i rekao da više ne dolazim. Spavam u autobusima, bilo kojim koji voze noću, nije važno u kom pravcu.

Ovde čudi i ponašanje odraslih: kako roditelja koji mogu tako da postupaju sa svojim detetom, tako i činovnika koji na to zatvaraju oči, govori saradnik Centra za dečije pravo Koram Kamena Dorling.

- Detetom koje ostane samo u Velikoj Britaniji, bez obzira na njegov imigracioni status, treba da se bave lokalne vlasti, to je njihova obaveza. One treba da mu osiguraju podršku i stanovnje. Ali često one to ne čine.

Šta ih zaustavlja, ne zna se. Zvanična verzija zašto vlasti ne preduzimaju ništa jeste problem sa dokumentima. Bez krštenica ili pasoša migracione službe Velike Britanije ne mogu da deprotuju dete, pošto verovatno ne znaju u koju zemlju i kome da ga pošalju. Takođe ne mogu da ga proglase građaninom svoje zemlje. Ali u datom slučaju ne mogu pre, znači ne žele, smatra direktor drutšvene organizacije Pravo deteta Boris Aljtšuler.

- Uključuje se policija, počinje da traži roditelje. I tu su dve varijante: ili ih nalaze ili ne. Ako ih policija ne nalazi, nikakvih pravnih problema nema. Dete bez roditelja, bez dokumenata kvalifikuje se kao siroče, kao što se u čitavom svetu čini. Koliko ima u Parizu siročadi koju roditelji napuste kao male. Uzimaju ih porodice. Napušteno dete je napuštenod dete. Kakva je razlika da li samo može da hoda.

Uzimajući u obzir sve ove okolnosti: gubitak roditelja ili njihovo odustajanje od deteta, tuđa zemlja i kultura, koja ga ne prihvata, nedelovnje vlasti – praktično je nemoguć povratak huligana normalnom životu, smatra psiholog Oksana zaščirinska.

- Obične konsultacije kada govorimo detetu kako da se odnosi prema pojedinim socijalnim pojavama nisu dovoljne. Mora da se gradi ponovo čitav niz psiholoških predstava uz pomoć kognitivne psihoterapije. Potrebne su sistematske metode intervenisanja u dečiju psihu kako bi se zaista pomoglo takvom detetu.

Posle avgusta 2011. godine, kada su neredi zahvatili nekoliko britanskih gradova, u samoj zemlji i van njenih granica eksperti su počeli da traže uzroke takve negativne aktivnosti stanovništva. Brižljivo su razmatrali socijalni sastav onih koji su učestovali u pogromima, koliko je tamo bilo imigranata, kog uzrasta su bili, sa kojim nivoom prihoda. Najoriginalnija je bila verzija da ove karakteristike nemaju značaj. Na kraju krajeva među napadačima i onima koji su pljačkali prodavnice bili su ljudi svih uzrasta, rasa i staleža. Pojavio se predlog da se sudi o tim neredima u terminima integranti/nonitegranti, podvajajući one koji su bili adaptirani za život u savremenom britanskom društvu i onih koji su ostali van njegovih granica.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.