Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka obustavila izdavanje viza

Savezna Republika Nemačka odlučila je da prestane sa izdavanjem viza građanima Srbije, obljavljeno je na sajtu ambasade u Beogradu.



Ova odluka stupa na snagu samo dan posle velikog mitinga i brojnih incidenata u Beogradu.

Nemačka ambasada je bila na meti napada demonstranata ove nedelje tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Neke ambasade privremeno obustavile izdavanje viza

Diplomatska predstavništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pojedinih država, posle sinoćnjih napada na neke ambasada u Beogradu, privremeno su obustavila izdavanje viza, dok su druga nastavila da rade kao i obično.

Ambasada Nemačke neće do daljneg izdavati šengenske vize, dok će italijanska ambasada, koja je danas zatvorena i ne prima zahteve za izdavanje viza, od ponedeljka raditi uobičajeno. Ambasada Slovenije i SAD takođe su danas zatvorene.

"Pre nego što nastavimo sa radom, potrebno je da se preduzmu mere za pojačanje obezbeđenja, tako da do daljeg nismo u mogućnosti da izdajemo vize", rekao je Tanjugu portparol Ambasade Nemačke Marko Čadež.

Na ambasadi i konzulatu Nemačke u Beogradu sinoć su polupani prozori i pričinjena materijalna šteta, ali niko od izgrednika nije ušao u zgradu ambasade.

"Ambasada Italije je danas iz bezbednosnih razloga zatvorena za sve stranke, tako da ne primamo ni zahteve za vize, ali planiramo da u ponedeljak normalno nastavimo sa radom, ako tokom vikenda sve bude u redu", rekao je Tanjugu šef konzularnog odeljenja ambasade Pjetro Vakanti.

Italijanski diplomata je ukazao da će oni, koji su danas imali zakazano za predaju zahteva za vizu, moći da dođu u ponedeljak i da je Telekomu, preko koga se zakazuju termini za vize, već dat nalog da izvrši pomeranje. Ipak, i danas smo izdavali vize koje su bile spremne, i rešavali neke hitne slučajeve, napomenuo je Vakanti.

Italijanska ambasada juče nije bila meta napada huligana. Usput je samo razbijeno staklo na jednom prozoru Palate Italija, koja se nalazi između hrvatske i američke ambasade.

U ambasadi Velike Britanije, koja je bila meta napada, Tanjugu je rečeno da "nastavljaju sa radom kao i obično". Mi i danas izdajemo vize u našem viznom centru na Novom Beogradu, koji će samo raditi sa nešto skraćenim radnim vremenom, rečeno je Tanjugu u ambasadi Velika Britanija, koja nije članica Šengena.

U Ambasadi Slovenije, koja je pre nekoliko dana pretrpela veću štetu, danas nisu želeli da odgovaraju na bilo kakva pitanja. Ambasada je zvanično bila zatvorena, a osoba koja se javila na telefon je Tanjug uputila na Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani.

Ambasada SAD, koja je bila meta najžešćih napada, takođe je danas zatvorena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.