Izvor: B92, 23.Dec.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Put u EU zavisi od Srbije

Berlin -- Od Srbije zavisi koliko će trajati njen put ka punopravnom članstvu u EU, izjavio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Volf-Ruthart Born.

"Vizna liberalizacija je dobar korak, ali put koji predstoji nije jednostavan. Srbija je prošla deo puta i zato verujem da će i ostatak puta ka EU preći uspešno", naveo je Born na prijemu za goste iz Srbije organizovanom u sedištu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio da "prijem novih članica zavisi od ispunjenja uslova, odnosno kopenhaških kriterijuma, i da ne postoji popust", navodeći da je u prošlosti "bilo izvesnih pogreški kada je EU bila velikodušna iz političkih razloga", ali da se "u budućnosti moramo držati kopenhaških kriterijuma".

Zvaničnik nemačke vlade je istakao da iskustva pokazuju da nije dobro određivati datume, jer se oni obično pogrešno shvate i da je potrebno insistirati na ispunjavanju uslova, a ne na rokovima.

"Kada se pregovori završe, a oni će trajati nekoliko godina, potrebno je dve do tri godine za ratifikaciju. Kada saberete godine za pregovaranje i vreme potrebno za ratifikaciju, dobijate indiciju kada bi članstvo moglo da usledi", rekao je Born.

Članstvo u EU, prema njegovim rečima, podrazumeva i odgovoran odnos prema prošlosti, a u slučaju Srbije to, između ostalog znači okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

"U EU nacionalni ponos je dozvoljen, ali nikako nacionalizam i zato je važno da se osobe koje traži Haški tribunal pronađu", rekao je zvaničnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Potpredsednik Vlade Srbije Đelić je poručio da Srbija ne očekuje nikakve privilegije od Nemačke ili drugih partnera i da je podnošenje zahteva za članstvo naprosto potvrda strateškog opredeljenja naše zemlje da postane punopravna članica EU.

Srbija će, kako je istakao, sprovesti sve potrebne reforme, okončati saradnju sa Haškim tribunalom i nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije kako bi se njen put ka EU u najvećoj mogućoj meri ubrzao.

"Jasno nam je koje su naše slabe tačke i radimo sve što je moguće da Srbiju menjamo nabolje na korist svh naših građana i čitave Evrope", rekao je Đelić.

Volf-Ruthart Born je, čestitajući Srbiji na viznoj liberalizaciji sa EU, simbolično poklonio Đeliću uramljenu nemačku vizu sa neograničenim brojem ulazaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.