Napredak u ispunjavanju uslova za ukidanje viza

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u ispunjavanju uslova za ukidanje viza

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao sa predstavnicima Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila na "mapi puta" ka ukidanju viza. Srbija je već uradila mnogo na ispunjavanju tačaka iz "mape puta", ali je ipak ostalo još posla, ocenjuju članovi delegacije.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je da će 2009. godina biti važna za evropsku integraciju zapadnog Balkana i pozdravio napredak koji su države regiona ostvarile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prethodnoj godini.

"Ponosan sam što je Evropska unija konkretno doprinela tom uspehu i znam koliko slobodna putovanja i mogućnosti za studiranje u inostranstvu znače ljudima u svakodnevnom životu", rekao je evropski komesar za proširenje.

U dokumentu koji je EK usvojila o pregledu aktivnosti na zapadnom Balkanu u 2008. i 2009. godini, ističe se da je napredak u liberalizaciji viznog režima, više stipendija za studente i više prilika za istraživanja značajno za politički i ekonomski razvoj država zapadnog Balkana.

Evropska komisija je pripremila više od 90 konkretnih aktivnosti i inicijativa u nizu sektora među kojima se, pored aktivnosti na liberalizaciji viznog režima, podržava civilno društvo, dalja regionalna saradnja i integracija u oblasti trgovine, kao i pomoć u suočavanju sa posledicama međunarodne finansijske krize.

Misija Evropske komisije Beogradu razmatra spremnost Srbije za pristupanje Beloj šengenskoj listi. Sa članovima delegacije, koja u Beogradu ostaje do 5. februara, razgovaraju predstavnici Vlade i resornih ministarstava.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su šef ekspertske misije Evropske komisije Luiđi Soreka, šef Delegacije EK u Beogradu Žozef Ljoveras i šef sektora za Srbiju u Direktoratu za proširenje EU Terez Sobjeski, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić upoznao je članove Evropske komisije sa onim što je do sada urađeno, sa zakonskim preduslovima koji su ispunjeni, ali se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri.

Dačić je članove Komisije obavestio o uvođenju biometrijskih pasoša, koji imaju šest nivoa zaštite, kao i o uvođenju odgovarajućih informacionih sistema zaštite kojima će biti opremljeni svi granični prelazi.

Članovi delegacije konstatovali su da je Srbija već uradila mnogo na ispunjavanju tačaka iz "mape puta", ali da je ipak ostalo još posla.

Izrazili su spremnost da pruže podršku Srbiji, pozitivno su ocenili i Strategiju o borbi protiv organizovanog kriminala i ponudili pomoć eksperata EU.

Predstavnici Evropske komisije u Beogradu proveravaju sprovođenje "mape puta", koja je Srbiji predata u aprilu prošle godine.

"Postigli smo značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i očekujemo da bismo do kraja ove godine mogli da dobijemo pozitivne preporuke za stavljanje Srbije na belu šengensku listu", izjavio je Dačić.

Ovo je prva od četiri misije koje će u narednih nekoliko meseci posetiti Srbiju. Misije će spremiti izveštaj za maj, kada će Evropska komisija pitanje donošenje odluke o ukidanju viza za građane Srbije prebaciti na politički nivo zemalja članica Evropske unije.

Homen: Odluka u aprilu

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen očekuje da će Srbija do aprila ispuniti sve obaveze iz "mape puta" za viznu liberalizaciju, a da će Evropska komisija potom doneti političku odluku kada će Srbiju staviti na belu šengen listu.

"Siguran sam da će izveštaj biti pozitivan i da nakon aprila, kada bude došla i treća, završena poseta eksperata EU, neće biti sporno da je Srbija ispunila sve svoje obaveze. Tada ostaje da čekamo političku odluku, da EK odluči kada će Srbiju staviti na belu šengen listu", rekao je Homen u intervjuu agenciji Tanjug.

Prošle godine bilo je planirano da se usvoji 57 zakona, međutim Parlament je doneo svega 17, pa je ove godine neophodno usvojiti čak 112 novih propisa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić sa predstavnicima Evropske komisije o mapi puta

Izvor: 24sata, 03.Feb.2009

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je Dačić članovima Evropske komisije predstavio sve što je do sada urađeno, uključujući zakonske predloge koji su u skupštinskoj proceduri.

Nastavak na 24sata...

Svi uslovi za beli šengen biće ispunjeni u martu

Izvor: Danas, 03.Feb.2009

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je juče sa predstavnicima Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila na „mapi puta“ ka viznoj liberalizaciji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.