Izvor: RTS, 06.Apr.2009, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Srbije ka viznim olakšicama

Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju, ocenili izvestilac EP Jelko Kacin i ministar Ivica Dačić. Apel da se odmrzne proces ratifikacije SSP. Hapšenje Mladića uslov za odmrzavanje SSP.

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenili su u Beogradu da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je rekao da je za nastavak evropskih integracija Srbije neophodno hapšenje Ratka Mladića, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

U razgovoru sa ministrom rada i socijalne politike Srbije Rasimom Ljajićem, Kacin je rekao da je to nužno za punu primenu prelazanog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

Kacin je naglasio da se "bez tog uslova veoma teško očekivati da Holandija promeni svoj stav o nastavku procesa pridruživanja Srbije EU", navodi se u saopštenju iz kabineta ministra rada i socijalne politike.

Kacin je posle razgovora rekao da prema oceni glavnog Haškog tužioca Serža Bramerca još nema pune saradnje Srbije sa Tribunalom, ali je dodao da "nema druge do odmrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i početi primenu trgovinskog dela Sporazuma, posebno uokolnostima ekonomske krize".

Slovenački poslanik rekao je da EU očekuje da će Srbija ostvariti punu saradnju sa Haškim tribunalom, uključujući i hapšenje i izručenje preostale dvojice optuženih.

Dačić je istakao da Srbija smatra da već ostvaruje punu saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje Bramercov izveštaj u tom smislu naglasivši da je Srbija svesna da za mnoge zemlje u EU i svetu nema pune saradnje bez hapšenja i izručenja preostalih optuženih i da je to velika prepreka za odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kandidaturu za članstvo.

Kacin je čestitao Vladi Srbije na implementaciji "mape puta" za viznu liberalizaciju i ocenio da na osnovu toga što je do sada ostvareno postoji realna šansa da se taj posao uspešno završi.

Dačić je rekao da su MUP i drugi državni organi Srbije ispunili gotovo sve uslove iz "mape puta" za viznu liberalizaciju koju je Srbija prošle godine potpisala sa Evropskom komisijom i da "sa pravom očekuje pozitivan stav" iz Brisela.

Pozitivan pomak u viznoj liberalizaciji, prema Dačićevim rečima, mogao bi se očekivati u drugoj polovini godine.

Srpski policajci i instruktori u misijama EU i UN

Dačić je, takođe, izjavio je da srpska policija neće učestvovati u borbenim misijama Evropske unije ili Ujedinjenih nacija već će njeni pripadnici uglavnom raditi kao instruktori.

Ministar policije je rekao da MUP ima profesionalne i dobro obučene pojedince i jedinice koje su spremne da učestvuju u misijama EU ili UN širom sveta ali da o tome još nije postignut konkretan dogovor.

Posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, Dačić je objasnio da, s obzirom da se policija ne šalje u vojne misije, za njeno angažovanje ne treba odluka parlamenta.

Dačić je naveo da će srpski policajci u mirovne misije ići isključivo na dobrovoljnoj osnovi podsetivši da pripadnici MUP-a već učestvuju u tim aktivnostima na Haitiju i Liberiji istakavši i da zbog političkih odnosa srpska policija sigurno ne može da učestvuje u mirovnim misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Podrška evropskom putu Srbije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je tokom razgovora sa Kacinom dobila njegova uveravanja da će u okviru svoje nadležnosti pružiti punu podršku daljem procesu evropskih integracija Srbije.

Malovićeva i Kacin, razgovarali su o viznoj liberalizaciji i napretku Srbije u procesu evropskih integracija, novom paketu reformskih zakona, zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije kao i potencijalnim mogućnostima da se proces evropskih integracija ubrza u narednom preriodu.

Kacin se sastao i sa predsednikom Okružnog suda u Beogradu i Veća za ratne zločine Sinišom Važićem s kojim je razgovarao o dosadašnjem radu Veća za ratne zločine, regionalnoj saradnji, saradnji sa Haškim tribunalom i potrebi nastavka i poboljšanja saradnje, saopštio je Okružni sud u Beogradu.

LDP: Na jesen moguće ukidanje viza

Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je da bi na jesen mogle da budu ukinute vize za putovanja građana Srbije u Evropsku uniju i dodao da LDP daje podršku Vladi Srbije na tom putu.

"Nadomak smo cilja, ali moramo da učinimo sve da bismo što pre prešli tu liniju, tako da Vladi pružamo punu podršku u svim projektima koji proizilaze iz mape puta ka viznoj liberalizaciji," rekao je Jovanović na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom.

Lider LDP je dodao da ekonomska kriza ne sme da gurne u drugi plan evropske integracije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.