Izvor: Danas, 10.Maj.2011, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelo preživljavanja

„Belgija je upozorila EU na pogubne posledice vizne liberalizacije“, a srpske vlasti su pozvane da reaguju i spreče ovu pojavu što je rezultiralo drastičnim smanjenjem broja zahteva u drugom kvartalu 2010, piše srpsko i beogradsko glasilo „Politika“. Međutim, u trećem kvartalu dolazi do naglog skoka zahteva za azil koji po poslednjim procenama iznosi deset hiljada vlasnika pasoša Srbije, dok broj onih koji su u zemlje Unije ušli sa Kosova iznosi trinaest hiljada. Osim o predlogu za privremenu suspenziju bezviznog režima, ministri EU će 24. februara razgovarati o mehanizmu monitoringa bezviznog režima za građane svih pet balkanskih zemalja (Zapadni Balkan) na koje se odnedavno primenjuje bezvizni režim. U slučaju negativnog izveštaja ekspertske komisije za nadgledanje bezviznog režima koji uskoro stiže u Beograd prema najlošijem scenariju, moguće je da EU u junu suspenduje bezvizni režim. Što znači da ćemo ponovo stajati u redovima za vize ispred evropskih ambasada i konzulata u Beogradu.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Azilanti dobijaju i po 1.500 evra

Izvor: B92, 11.Maj.2011, 10:15

Beograd -- Zbog dobijanja mesečne novčane pomoći sa kojom mogu da prežive, lažnim azilantina najprivlačnije Nemačka, Švedska, Belgija i Luksemburg, piše "Blic"...Pošto je Nemačka prestala da daje novčanu pomoć azilantima, broj zahteva za dobijanje azila u toj zemlji je znatno smanjen...Postavlja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.