Na put !

Izvor: S media, 02.Apr.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na put !

Proleće je napokon stiglo i vreme je da se malo proputuje. Jedino je problem sa novcem i nedostatkom istog. Treba smisliti akciju koja ne košta puno, a da nas ipak "podigne". Pošto više nema viza, dolaze u obzir i jednodnevni izleti do neke od bližih zemalja Evropske unije. Sesti u petak popodne u kola, i zapucati se, na primer, u Beč. Prespavati u nekom hostelu, subotu celu provesti po gradu i onda nazad. I kratko punjenje baterija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << može mnogo da znači. Za takav vikend zaista ne treba puno novca.

Naravno, može se tako otići i do Trsta, Rima, Ljubljane ili Soluna. Važno je samo poći u dobrom društvu, i opušten vikend je zagarantovan. Za one kojima je takva vrsta putovanja preskupa, uvek ostaje obilazak Srbije. Desetak litara benzina i ajmo da vidimo ono što još nismo u svojoj zemlji.Zanimljivo bi bilo za promenu videti mesta gde žive nacionalne manjine. Probati njihovu kuhinju, videti kako žive, osmotriti njihove žene, pogledati kakve su im kuće, navike, običaji... Na primer, može da se krene od Kovačice koja se nalazi pedesetak kilometara od Beograda. Tamo su Slovaci većinsko stanovništvo. Kovačica je poznata po naivnom slikarstvu, i to je sigurno jedna od stvari kojoj tamo obavezno treba posvetiti pažnju. Probati nešto od njihove nacionalne kuhinje, njihove kobasice, kolače...A sigurno imaju i neku svoju autentičnu rakiju. Na 5 kilometara od Kovačice, nalazi se selo Uzdin. To je rumunsko mesto. Tu takođe treba svratiti i bar prošetati selom. Upoznati malo ljude, pitati ih kako žive, sesti u lokalnu kafanu... U tom delu Vojvodine, blizu Pančeva, nalazi se i selo Jabuka. U Jabuci su Makedonci. Druženje sa tim našim južnim susedima je uvek milina.

Tamo, na primer, treba pogledati dom kulture, videti od čega živi lokalno stanovništvo, pitati zašto se selo zove baš Jabuka...I naravno obavezno probati kod nekoga u kući „tavče na gravče“, jer Makedonci su gostoprimljivi. Idemo dalje. Mađara ima svuda po Vojvodini, baš blizu Kovačice je i mađarsko mesto Debeljača. Ali, tu su i gradovi. Na primer, Subotica, Temerin, Ada...Toliko toga tu može da nam bude interesantno. Mađarice pogotovo. Koga još imamo u Vojvodini? U Beloj Crkvi živi dosta nacionalnih manjina. Tamo su i Česi i Ukrajinci...Bilo bi dobro videti i neko njihovo selo ako postoji, neki muzej, kafanu...Posle ravnice, možemo u istočnu Srbiju. Tamo nas čekaju Vlasi. Negotinska krajina, Kladovo(kupanje na Dunavu), Bor, Veliko Gradište, Negotin... Vlaška magija i Vlaine. I sigurno još mnogo toga zanimljivog.

Na granci sa Bugarskom je naravno bugarsko mesto Dimitrovgrad, a tu je negde i Bosilegrad. Treba i te gradove obići i upoznati naše sugrađane i komšije. Zašto da ne, sve je to naša zemlja i sve su to naši ljudi. Na put!

Izvor: S media - autor : Bratislav Nikolić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.