NEMCI LJUTI NA SRBE JER TRAŽE AZIL

Izvor: Kurir, 04.Jan.2011, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMCI LJUTI NA SRBE JER TRAŽE AZIL

LJUBLJANA - Nemačka je od proleća posle uvođenja bezviznog režima za građane Srbije i Makedonije registrovala više od hiljadu molbi za azil srpskih i makedonskih građana, motivisanih ekonomskim razlozima, a nedavno ukidanje viza za građane BiH i Albanije bi taj broj mogao da se poveća.

"U prvih jedanaest meseci 2010. godine je u Nemačkoj zatražilo azil 4.218 državljana Srbije i 2.319 državljana Makedonije", piše slovenačko Delo i dodaje da je "takvih molbi godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dana pre bilo samo 581, odnosno 109".

Prema zvaničnim nemačkim podacima, "srpski i makedonski državljani su u poslednjim mesecima prošle godine izbili na prva dva mesta ispred Avganistanaca, Iračana i Iranaca".

Navodi se i da mnogi koji doputuju sa turističkim vizama traže azil i iskorišćavaju činjenicu da ta država nakon odbijanja zahteva celim porodicama plaća troškove za povratak u matičnu zemlju čime dobijaju značajnu materijalnu korist.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman zbog "zloupotrebe instituta azila" zapretio je "ponovnim uvođenjem viza u koliko ne bude kraj takvom ponašanju".

Slična upozorenja dolaze i iz drugih zemalja Evropske unije (EU) kao što je Belgija, ali se ocenjuje da je pretnje o ponovnom uvođenju viza teško ostvariti, jer bi se na evropskom nivou o tome prvo morala postići saglasnost.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.