Moguće ukidanje viza Turskoj 4. maja

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće ukidanje viza Turskoj 4. maja

Evropska komisija najavila je danas da bi 4. maja mogla da predloži da se ukinu vize za turske državljane ukoliko Turska ispuni potrebne evropske kriterijume.

Komisija će predstaviti svoj treći izveštaj na tu temu 4. maja, a uz njega bi mogao da ide i pravni predlog da se Turska prebaci na spisak zemalja koje su oslobođene od viza.

Da bi se Komisija tako izjasnila Turska treba da preduzme potrebne mere da ispuni postavljene kriterijume do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << aprila, čime bi izuzeće od viza stupilo na snagu najkasnije do kraja juna ove godine, navodi se u saopštenju Komisije.

Između ostalog, Ankara treba do 4. maja da smanji broj nagomilanih aplikacija za azil, dozvoli svim izbeglicama pristup njenom tržištu rada, zaoštri vizna pravila da bi postalo teže za ljude iz zemalja sa visokim migracionim rizikom da uđu u zemlju i uskladi zakone za zaštitu podataka sa evropskim standardima.

Ukidanje viza turskim državljanima deo je paketa podstreka koji EU nudi Turskoj da bi ona sprečila migrante da se ukrcavaju u čamce i krenu opasnim putem morem ka Evropi u potrazi za sigurnošću i poslom. EU je takođe obećala do šest milijardi evra za sirijske izbeglice u Turskoj i ubrzala Turske pregovore o članstvu u Uniji.

Turski lideri upozoravaju da će ceo sporazum o migrantima propasti ako EU ne dozvoli turskim državljanima da putuju bez viza u zemlje Unije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je u ponedeljak da se Turska neće smatrati obaveznom da poštuje sporazum o migrantima sa EU ako Evropljani ne drže svoju stranu obećanja da ukinu vize za turske državljanje do kraja juna.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odgovorio je da će se vize ukinuti ukoliko Turska do tada ispuni sve uslove. "Nema potrebe da se na sve strane upućuju pretnje", dodao je Junker.

Evropska komisija insistira da je lopta u dvorištu Ankare. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je danas da ne može biti vizne liberalizacije ako se ne ispune svi kriterijumi.

"Ako nastavimo da radimo ovako svaki kriterijum će biti ispunjen. Svaki minut se računa nemamo puno vremena", rekao je Avramopulos.

Evropska komisija će predstaviti novi izveštaj o viznoj liberalizaciji za Tursku 4. maja. Ako Ankara do tada ispuni 72 kriterijuma koje sve zemlje kojima se ukidaju vize moraju da ispune Komisija će predložiti da se Turska stavi na spisak zemalja kojima nisu potrebne vize.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.