Mirel: Bez viza za EU početkom 2009

Izvor: B92, 05.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Bez viza za EU početkom 2009

Bez viza sa novim pasošem

Beograd -- Pomoć koju EU pruža Srbiji na putu ka pridruživanju nije uslovljena nijednim političkim pitanjem, sem Haga, rekao Pjer Mirel.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potpisali su juče finansijski sporazum, kojim se Srbiji odobrava bespovratna pomoć od 165 miliona evra. Potpisivanju sporazuma u Palati Srbije prisustvovao je i direktor Direkcije za zapadni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel, koji je sinoć bio gost Poligrafa B92.

Mirel je kazao da je prošlog novembra potpisan okvirni program pomoći Srbiji od 1 milijarde evra za narednih 5 godina, a juče je potpisan sporazum o prvoj tranši te pomoći.

"Po ovome programu, deset miliona ide u Niš i Beograd da bi se recimo poboljšali sistem hitne pomoći, zatim ukinulo emitovanje zagađenja 'Nikole Tesle', zatim lokalnim samoupravama pomažemo - to su konkretni primeri", kaže Mirel.

Pjer Mirel kaže da jedan od ciljeva jeste ukidanje viznog režima za građane Srbije, da će se o tome u narednih par nedelja razgovarati u Briselu, ali da će biti sastavljen spisak uslova za ukidanje viza.

"Nužno je da se obezbedi bezbednost putnih isprava, novih sa biometrijskim podacima i da su granice čuvane i kontrolisane na pravi način. To su tehnički uslovi i mi smo sigurni da će Srbija u razumnom roku to ispuniti. Tako da možda u prvom delu 2009. može da dođe do odluke da se u potpunosti ukine vizni režim", kaže Mirel.

Što se tiče potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, Pjer Mirel kaže da ne razume neke političare u Srbiji koji kažu da je to nemoguće zbog stava EU prema proglašenoj nezavisnosti Kosova, kada u sporazumu i dalje stoji da je status Kosova regulisan rezolucijom 1244, a taj član je nepromenjiv dok je ova rezolucija na snazi.

On je ponovio da osim pune saradnje sa Hagom nema drugih uslova za Srbiju, kada se govori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.