Maravić: Za vize presudna sledeća godina

Izvor: Politika, 07.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maravić: Za vize presudna sledeća godina

Teško je predvideti da li će istovremeno biti doneta i odluka o ukidanju viza, kaže šef vladine radne grupe za liberalizaciju viznog režima sa EU

Sledeća godina biće ključna za liberalizaciju viznog režima građanima Srbije koji putuju u zemlje Evropske unije, ali je teško predvidetida li će vize zaista biti ukinute, kaže za „Politiku” Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << integracije Ministarstva unutrašnjih poslova i šef vladine radne grupe za liberalizaciju viznog režima.

Maravić kaže da će Srbija ispuniti kriterijume iz tzv. Mape puta. U toku naredne godine se očekuju i posete ekspertskih misija EU za ocenu ispunjenosti tih kriterijuma, zatim, usvajanje izveštaja Evropske komisije o spremnosti Srbije da se priključi onim zemljama za koje važi „mekši” vizni sistem, kao i stavljanje ove teme na dnevni red Saveta ministara.

Verovatno 15. decembra, biće održan i sastanak zemalja zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske komisije. Naša strana očekuje ocenu svog izveštaja o ispunjavanju uslova za ukidanje viza (poslatog 1. septembra), zatim zahteve EK za dodatne informacije, kao i dogovor o mandatu i datumima dolaska ekspertskih misija EU u Srbiju u toku 2009. Od stavova tih misija zavisiće kada će Komisija da predloži Savetu ministara donošenje preporuke o stavljanju Srbije na „belu šengensku listu”. Za tu proceduru potrebno je, prema rečima našeg sagovornika, više meseci.

„U pitanju je složen zakonodavni proces izmene odluke o viznom režimu, na osnovu koje bi Srbija bila stavljena na pozitivnu listu zemalja čijim građanima nisu potrebne vize. Potrebno je i mišljenje Evropskog parlamenta, a ta odluka prolazi i kroz niz stručnih tela EK i Saveta”, objašnjava Maravić.

„Potrebno je i da Srbija donese zakone o ratifikaciji pet konvencija Saveta Evrope (koje se odnose na visokotehnološki kriminal, trgovinu ljudima, terorizam i pranje novca), zatim zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, zakon o zabrani diskriminacije i zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći. Posao se ne završava sa činom usvajanja neophodnih zakona, već je podjednako važno da ti propisi budu primenjeni u praksi”, kaže Maravić.

Kako bi Srbija ispunila preostale kriterijume za ukidanje viza (koji se, inače, tiču bezbednosti pasoša i ličnih karata, pitanja ilegalne imigracije i readmisije, upravljanja granicama, borbe protiv ilegalne imigracije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije), radna grupa kojoj Maravić predsedava za vladu priprema informaciju o dosad urađenom i plan za naredni period. Kako saznajemo, ta informacija bi trebalo da bude usvojena sredinom ovog meseca, a vlada će, najverovatnije, u svom zaključku tačno navesti ko šta treba da radi i do kada to treba da završi.

Sledeće godine na putu ka „beloj šengenskoj listi” Srbiju mogu da uspore i šire evropske prilike. Tu je ne samo aktuelna svetska ekonomska kriza, u kojoj će zemlje EU prevashodno biti okupirane sopstvenim problemima, već i nastupajući izbori za Evropski parlament (govori se da neće raditi od aprila do oktobra), čije je mišljenje neophodno u toku procedure donošenja odluke Saveta ministara o stavljanju Srbije na pozitivnu šengen listu.

– Ukoliko stari saziv tog parlamenta dobije na vreme odgovarajući predlog od Evropske komisije i stigne da ga razmotri pre raspuštanja, onda okolnost da su izbori za Evropski parlament predviđeni za sledeću godinu ne mora negativno da utiče na odluku o Srbiji – smatra Maravić.

To znači da u nastupajućim mesecima Beograd mora, ukoliko želi da u 2009. godini ispuni svoje želje u vezi sa vizama, da požuri i da ubedi Brisel da ispunjava predviđene uslove.

Biljana Čpajak

------------------------------------------------------------

Neophodni sporazumi sa zemljama van EU

S obzirom na to da je liberalizacija viznog režima u direktnoj vezi sa readmisijom i da je, zapravo, reč o jedinstvenom sporazumu, šta još treba da bude urađeno u ovoj oblasti.

– Treba da nastavimo sa zaključivanjem implementacionih protokola za sprovođenje Jedinstvenog sporazuma o readmisiji sa EU, zatim, da zaključimo bilateralne sporazume o readimisiji sa zemljama van EU koje su potencijalni izvor migracionih talasa, kao i da usvojimo i sprovedemo nacionalnu strategiju za reintegraciju povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji – kaže naš sagovornik.

-----------------------------------------------------------

Sedmično 12.000 zahteva za nove pasoše

Da bi proces ukidanja viza bio ubrzan neophodan je i doprinos građana, koji treba da zamene svoje stare putne isprave bimetrijskim pasošima. Liberalizacija će svakako važiti samo za nove pasoše, jer samo oni ispunjavaju sve zahteve u pogledu bezbednosti. Do sada je izdato nešto više od 100.000 novih pasoša, a tempo podnošenja zahteva je oko 12.000 nedeljno – kaže Maravić.

[objavljeno: 08/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maravić: Za vize presudna 2009.

Izvor: B92, 08.Dec.2008, 02:37

Beograd -- 2009. je ključna za liberalizaciju viznog režima, ali je teško reći da li će vize zaista biti ukinute, kaže šef radne grupe za liberalizaciju viznog režima... Dražen Maravić, koji je i šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova, za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.