Lukašenko može da putuje u EU

Izvor: B92, 13.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko može da putuje u EU

Brisel -- EU je suspendovala na šest meseci deo sankcija uvedenih Belorusiji, uključujući i ukidanje zabrane putovanja predsedniku te zemlje Aleksandru Lukašenku.

Ministri spoljnih poslova EU su u Luksemburgu odlučili da na šest meseci ukinu zabranu izdavanja viza za 36 od ukupno 41 beloruskog zvaničnika.

Na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u EU, ostao je između ostalih ministar unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Belorusije Vladimir Naumov koji se smatra odgovornim za nestanak četvorice Belorusa u periodu 1999-2000. i predsednica izborne komisije Licja Jarmošina, saopštilo je francusko predsedništvo.

Beloruskim zvaničnicima će, međutim, i dalje biti zamrznuta imovina u 27 evropskih zemalja.

Delimična suspenzija sankcija je u skladu sa spremnošću Evropljana da "ohrabre dijalog sa beloruskim zvaničnicima", a nova procena situacije u Belorusiji planirana je za šest meseci.

U okviru otvaranja EU prema Belorusiji, evropski zvaničnici večeras će se u Luksemburgu sastati sa šefom beloruske diplomatije Sergejom Martinovim, prvi put od 2006. kada su uvedene sankcije toj bivšoj sovjetskoj republici nakon spornih predsedničkih izbora.

Potpuno ukidanje sankcija Belorusiji nije ni moglo da se očekuje posebno ne nakon što je OEBS ocenio da poslednji, parlamentarnih izbori 28. septembra nisu ispunili sve demokratske kriterijume.

EU je danas odlučila i da potpuno ukine zabranu izdavanja viza zvaničnicima Uzbekistana, ali je produžila na godinu dana embargo na oružje.

Evropski zvaničnici su osudili "jednostranu odluku" predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da formira novu vladu i zapretili novim sankcijama ako ne bude poštovao dogovor o podeli vlasti sa opozicijom.

Ministri EU za sporazum sa Rusijom

Evropski ministri su temeljno razmotrili mogućnost da se što pre pokrenu pregovori o novom važnom sporazumu o "strategijskom partnerstvu" s Rusijom, koji će zajamčiti i bezbednost ruskih isporuka nafte i gasa Evropi, kao i stvaranje "zajedničkog ekonomskog prostora", što je, u svojstvu predsedavajućeg EU najavio francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Na sastanku šefova diplomatija EU nije na dnevnom redu Zapadni Balkan, ali se ne isključuje da neformalno bude dotaknuta i neka balkanska tema.

Evropski ministri su se dogovorili da se kroz pregovore s Moldavijom sklopi mnogo ambiciozniji sporazum od sadašnjeg ugovora o partnerstvu i saradnji, koji bi vodio liberalizaciji trgovine, olakšicama i ukidanju evropskih viza za moldavske državljane.

EU je veoma zainteresovana da se reši spor oko oblasti Pridnjestrovlja (Transnistrije), između Moldovije i Rusije.

Ministri EU su, prema izvorima sa zasedanja, mahom bili za to da se u odnosima s Rusijom i dalje postupa oprezno zbog rešavanja gruzijske krize i ocenjeno je da bi pregovori EU-Rusija mogli početi tek u novembru, iako su Italija i Finska, pa i Francuska i Nemačka, pored ostalih, za to da se to da se proces ubrza.

O tome će u sredu i četvrtak podrobno razgovarati i šefovi država ili vlada EU, koji će veliku pažnju posvetiti i nastojanjima da se stabilizuje evropsko i svetsko finansijsko tržište.

Pre nekoliko dana je u Evijanu francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao predlog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva o uspostavljanju novog "pakta bezbednosti" u Evropi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.