Lakše do viza

Izvor: Politika, Tanjug, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do viza

Ivica Dačić i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenili su juče da veoma brzo može da dođe do značajnih pomaka u viznoj liberalizaciji za Srbiju

Ivica Dačić je, posle razgovora s Jelkom Kacinom, na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Palati „Srbija”, naglasio da bi u drugoj polovini godine „moglo doći do značajnog pomaka” u viznoj liberalizaciji za Srbiju i dodao da s pravom možemo očekivati pozitivan stav Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komisije na tu temu.

Dačić i Kacin su zajedno ocenili da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Kacin je čestitao Dačiću i Vladi Srbije na realizaciji mape puta ka viznoj liberalizaciji, istakavši da ono što je do sada urađeno daje realne šanse da se priča oko vizne liberalizacije „veoma brzo uspešno završi”.

Kacin je rekao da prema oceni glavnog haškog tužioca Serža Bramerca još nema pune saradnje Srbije sa tribunalom, ali je dodao da „nema druge do odmrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju” i početi primenu trgovinskog dela sporazuma, posebno u okolnostima ekonomske krize. Slovenački poslanik rekao je da EU očekuje da će Srbija ostvariti punu saradnju sa Haškim tribunalom, uključujući i hapšenje i izručenje preostale dvojice optuženih.

Govoreći o saradnji s Haškim tribunalom, ministar policije je naglasio da Srbija smatra da već ostvaruje punu saradnju sa tim sudom, ali je dodao i da je svestan da mnogi u Evropi tu saradnju posmatraju samo kroz hapšenja.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je doputovao u dvodnevnu posetu, osim Beograda posetiće i Novi Pazar i Prištinu.

Kacin je sa ministrom pravde Snežanom Malović razgovarao, između ostalog i o novom paketu reformskih zakona i zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije. „Izvestilac Evropskog parlamenta zadovoljan je napretkom i reformskim aktivnostima koje je Ministarstvo pravde preduzelo u prethodnom periodu i poručio je da će, u okviru svojih nadležnosti, pružiti punu podršku našoj zemlji u daljem procesu evropskih integracija”, izjavila je posle sastanka ministar Malović.

U razgovoru s ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, Kacin je takođe rekao da očekuje da će sporazum o viznoj liberalizaciji između EU i Srbije biti potpisan najkasnije do kraja ove godine, a da će stupiti na snagu u januaru 2010. godine, saopštilo je Ministarstvo rada. Kacin je, kako je navedeno u saopštenju, odao priznanje Vladi Srbije za napore koje čini u cilju uspešnog okončanja saradnje sa Haškim tribunalom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem, Jelko Kacin je rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU još nije odmrznut jer nije uhapšen haški optuženik Ratko Mladić, ali je dodao da Srbija ipak napreduje na nekoliko polja, posebno pomenuvši resore unutrašnjih poslova i pravde.

D. Telesković - G. Novaković

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.