Lajčak: Opravdano ukidanje viza

Izvor: RTS, 25.Jul.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Opravdano ukidanje viza

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak naglasio da su Srbija, Crna Gora i Makedonija bile najbolje pripremljene kako bi ispunile uslove za ukidanje viza. Liberalizaciju viznog režima susedi neće shvatiti kao motivaciju, već kao dokaz diskriminacije, ocenio Lajčak.

Ukidanje viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije potpuno je opravdano, pošto su ove države, za razliku od ostalih, bile najbolje pripremljene i ispunile su uslove, ocenio je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak.

"Za liberalizaciju viznog režima postavljen je jasan plan sa konkretnim, merljivim koracima koji je svaka država Zapadnog Balkana znala. Činjenica je da su Makedonija, Crna Gora i Srbija bile najbolje pripremljene i ispunile uslove", rekao je Lajčak.

Ministar inostranih poslova Slovačke istakao je u intervjuu bečkom "Prese" da je u BiH upozoravao da na primer pripreme za biometrijski pasoš kasne više od godinu dana u poređenju sa susedima.

Upitan da li će liberalizacija viznog režima za susede predstavljati "pozitivan šok" za BiH, Lajčak je odgovorio "da se to neće shvatiti kao motivacija za više napora, već kao dokaz diskriminacije".

"Sarajevo ne gleda u ogledalo kako bi spoznalo sopstvene propuste, već pripisuje krivicu EU. Tome moramo pridati veću pažnju, jer jedna frustrirana nacija ne može ni za nas biti plodonosni partner", upozorio je Lajčak.

Lajčak je ocenio da je BiH u pojedinim oblastima "dalje pala unazad nego što je bila".

Govoreći o visokom predstavniku, šef slovačke diplomatije je ocenio da ni jedan visoki predstavnik u BiH ne može biti uspešan sve dok ne bude postojala jedinstvena vizija.

"Međunarodna zajednica ne zna šta želi i ne postavlja jasna pravila. BiH je, na jednoj strani, prihvaćena država da može od 1. januara sledeće godine u Savetu bezbednosti UN da ima mesto nestalne članice, a na drugoj strani se tretira kao nezrela država koja mora biti pod međunarodnim nadzorom, i u tom Savetu bezbednosti se o njoj donose odluke. Ta suprotnost je apsurdna", konstatovao je Lajčak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.