Kosovskim Srbima ostaju vize

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2016, 03:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovskim Srbima ostaju vize

Nakon što je Evropska komisija zvanično predložila ukidanje viza za kosovske pasoše, na stotine Albanaca pohrlilo je u opštinske Centre za prikupljanje dokumenta. I Srbi se takođe raspituju za te nove putne isprave jer su oni jedini ostali bez prava da bez viza putuju u Evropu. Odnosno, da bi putovali bez viza moraju ili da uzmu kosovski pasoš ili da promene mesto prebivališta, da se isele sa Kosova.

Naime, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je država Srbija pregovarala za viznu liberalizaciju, iz nje su bili izuzeti građani koji žive na KiM. Za Kosovo je, s druge strane, preporučeno ukidanje viza za njihova dokumenta. Srbima koji žive na Kosovu, u kosovskim pasošima piše da ih izdaje "koordinacioni centar", i oni će i dalje morati da idu po vize, kako bi putovali u države Šengena.

Vlasti u Beogradu ovu temu ne spominju. Redakcija "Vesti" kontaktirala je Kancelariju za Kosovo i Metohiju sa pitanjem da prokomentarišu činjenicu da će samo Srbi koji imaju srpske pasoše, a žive na KiM, ostati bez vizne liberalizacije, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Momčilo Trajković, lider SPOT-a, kaže da vlasti u Beogradu treba da pronađu rešenje.

- Sada postoje samo dve mogućnosti. Ili će Srbija prepustiti kosovskometohijske Srbe da se u potpunosti integrišu u kosovski sistem, dakle da prihvate pasoš Republike Kosovo, što je posledica Briselskog sporazuma, ili će Srbija iznaći mogućnost i izdati im srpske važeće pasoše, što bi bilo protivno Briselskom sporazumu. Tako je kada politiku o Kosovu vode nekompetentni ljudi. Gde je pobeda od 5:0? Ko je "pobedu" pretvorio u poraz? Strašna je naša sudbina - zaključuje Trajković.

Lider DSS-a Marko Jakšić ističe da je "uvek bila nakaradna odluka da Srbi sa KiM imaju drugačiji status u odnosu na ostala područja Srbije".

- Imamo prilike da vidimo da sa ovim viznim liberalizacijama jedino Srbi sa KiM ne mogu da putuju. Na žalost, Srbi plaćaju danak svojoj državi, što veruju u nju i što ne žele da uzimaju kosovsko državljanstvo kako bi uzeli kosovske lične karte i pasoše. Patriote stradaju i nemaju podršku od matične države - tvrdi Jakšić.

Srbija ne priznaje dokumenta Kosova i ako se nešto drastično ne promeni i pored vizne liberalizacije sa kosovskim pasošima neće moći da se prelazi granica Srbije. U vlasti ima komentara da ova odluka nije loša jer će se na ovaj način Srbija rešiti problema sa tražiocima azila u EU, od kojih su većina Albanci sa KiM, koji u EU putuju sa srpskim pasošima. O viznoj liberalizaciji Kosova u narednim mesecima odlučivaće se u Evropskom parlamentu.

Posle odluke UEFA o prijemu Kosova u ovu organizaciju i vizna liveralizacija je top tema u kosovskim kafanama. Često može da se čuje da će Albanci, pogođeni teškom materijalnom situacijom, masovno krenuti sa Kosova, sa sobom poneti "i kuče i mače", i nikada se neće vratiti. Prema procenama, sa Kosova je zbog loše materijalne situacije prošle godine izbeglo oko 100.000 ljudi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.