Kosovo zaustavilo lanac prevara sa vizama; uhapšeno pet osoba

Izvor: Southeast European Times, 04.Sep.2012, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo zaustavilo lanac prevara sa vizama; uhapšeno pet osoba

Grupa od pet osoba, uključujući bivšeg zamenika ministra, optužena je za kovanje zavere radi falsifikovanja lažnih dokumenata za ljude koji traže američke vize, u zamenu za novac.

04/09/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 4.9.2012.

Kosovska policija uhapsila je pet osoba, uključujući bivše zvaničnike vlade, na osnovu optužbi za zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje, krijumčarenje imigranata, falsifikovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zvaničnih dokumenata i ucenu.

Policija je objasnila da su se njih petorica, među kojima je Januz Kastrati, bivši zamenik ministra trgovine i industrije, udružili kako bi izdavali lažna dokumenta za najmanje 10 kosovskih građana koji su tražili američke vize i koje su identifikovali kao zaposlene u kosovskim državnim institucijama.

„Osumnjičeni … su dobili sumu u iznosu 20.000 evra [u zamenu za dokumente]“, rekla je policija.

Prema izjavi policije, hapšenja 28. avgusta izvršena su na osnovu sudskog naloga iz okružnog suda u Prištini, a pretresi su obavljeni u Prištini i Glogovcu. Policija je potvrdila da je istraga sprovedena u saradnji sa američkom ambasadom u Prištini.

Nijedna od osoba koje su dobile američke vize nije se vratila na Kosovo.

Da skandal nije otkriven prevara bi nanela ozbiljnu štetu imidžu Kosova i njegovim odnosima sa drugim državama, kaže Merita Mustafa, menadžerka programa za transparentnost i borbu protiv korupcije u Demokratskom institutu Kosova.

„[Ali], još je više zabrinjavajuće kada kroz korupciju određeni pojedinci prete i ugrožavaju bezbednost neke zemlje, sa posledicama koje mogu da budu nepredvidive i fatalne“, rekao je Mustafa za SETimes.

Jedan od uhapšenih Mehmet Morina vodio je odeljenje za konzularna pitanja u kosovskom ministarstvu inostranih poslova do maja. On je suspendovan jer je davao lažne verbalne garancije za građane Kosova kako bi im pomogao da dobiju američke vize.

„Neki ljudi su ušli u institucije ne da bi gradili zemlju, nego da bi pljačkali ljude“, kaže stanovnik Gnjilana, na istočnom Kosovu, Luan Ademi u izjavi za SETimes.

„Hapšenja izazivaju uzbunu u pogledu nepouzdanih, neodgovornih zvaničnika u državnim institucijama Kosova, koji su spremni da zloupotrebe svoje visoke položaje za šaku para“, rekao je za SETimesIbrahim Redžepi, direktor kosovskog Centra za strateška i socijalna istraživanja.

Redžepi kaže da su, u skorijoj prošlosti, visoki kosovski zvaničnici hapšeni na osnovu ozbiljnih optužbi, a onda bi bili oslobađani zbog nedostatka dokaza.

„Ne želim da prejudiciram da li su krivi ili ne, ali pravosudni sistem bi trebalo da bude vrlo oprezan kada hapsi ljude na visokim položajima, jer ako ih kasnije oslobodi zbog nedostatka dokaza, to ostavlja loš utisak i kompromituje pravosudni sistem, kao i samu pravdu“, rekao je Redžepi za SETimes.

„Država i vlada svakodnevno daju svojim zvaničnicima primere da njihove zloupotrebe neće biti kažnjene.“

„Ova vlada, ali i deo opozicije koji je ranije bio na vlasti, pokazali su da nisu u stanju da vode, jer stavljaju svoje lične interese iznad interesa zemlje“, izjavio je stanovnik Prištine Besnik Gaši za SETimes.

Avni Zogijani, šef nevladine organizacije za borbu protiv korupcije Cohu (Ustani), kaže da će, ako uhapšeni budu oslobođeni na sudu, rezultat toga biti ohrabrivanje umesto obeshrabrivanje korupcije.

„Situacija je takva da nekada hapšenje i kasnije oslobađanje zvaničnika osumnjičenih za teške slučajeve korupcije, zbog neuspeha sudova da iznesu čvrste argumente, posluži samo da se ti pojedinci operu“, rekao je Zogijani za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.