Kanada suspendovala izdavanje viza zbog ebole

Izvor: 24sata, 01.Nov.2014, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada suspendovala izdavanje viza zbog ebole

Kanada je suspendovala izdavanje viza za osobe iz zapadnoafričkih država koje su pogođene epidemijom ebole, saopštila je kanadska vlada.

Kanada se ovom odlukom pridružila Australiji, koja se, kako je navedeno u odluci kanadske vlade, odnosi na države sa "široko rasprostranjenim i dugotrajnim-intenzivnim prenošenjem" virusa ebole, preneo je AP.

Sličan potez Australije u sredu kritikovala je generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << Čan, koja je rekla da zatvaranje granica neće sprečiti širenje virusa.

U Kanadi još nije zabeležen slučaj ebole, koja je prema podacima SZO, odnela blizu 5.000 života, uglavnom u zapadnoafričkim državama Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Kanadska ministarka zdravlja Rona Ambroz je saopštila da je "prioritet broj jedan zaštita Kanađana", a ministar za imigraciju Džejson Aleksander da će vlada raditi "u najboljem interesu građana".

Portparolka za Državljanstvo i imigraciju Kanade Nensi Keron izjavila je da je zbog ebole "niz afričkih država uveo strože zabrane putovanja kao i nekoliko država širom sveta", uključujući SAD.

Kanadski građani ili strani državljani sa vizom, kao i oni kojima viza nije potrebna, i dalje će biti proveravani na ulasku u Kanadu, dodaje se u saopštenju kanadske vlade.

Odbijajući da komentariše ovu odluku, neimenovani zvaničnik američke administracije je rekao da Kanada ostaje važan partner SAD u borbi na zaustavljanju ebole.

Ujedinjene nacije pozdravljaju podršku Kanade u borbi protiv epidemije ebole, ali se takođe zalažu "protiv izolovanja tri najpogođenije države i stigmatizovanja njihovih građana", saopštio je portparol generalnog sekretara UN Ban Kimuna, Stefan Dužarik.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Indijana Dejvid Fidler izjavio je da odluke Kanade i Australije predstavljaju kršenje međunarodnih zdravstvenih regulativa iz Sporazuma SZO iz 2005, kojeg su obe države potpisnice.

- Prosto se čini da (sporazum) nestaje u ovoj panici zbog ebole - rekao je Fidler i dodao da dodatno obeshrabruje što su Australija i Kanada "u prvim redovima", jer bi njihova podrška međunarodnom sporazumu značila puno na sprečavanju panike u slučaju zdravstvene krize.

Međunarodne zdravstvene regulative su osmišljene za slučaj borbe protiv zaraznih bolesti koje imaju potencijal međunarodnog širenja, a preispitane su i ojačane nakon epidemije virusa SARS 2003. godine.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PANIKA U KANADI Zbog ebole suspendovano izdavanje viza

Izvor: Blic, 01.Nov.2014

Kanada je suspendovala izdavanje viza za osobe iz zapadnoafričkih država koje su pogodjene epidemijom ebole, saopštila je kanadska vlada...Kanada se ovom odlukom pridružila Australiji, koja se, kako je navedeno u odluci kanadske vlade, odnosi na države sa "široko rasprostranjenim i dugotrajnim-intenzivnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.