Izvor: B92, 27.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do vize?

Beograd -- Dok se po američku vizu ide u Zagreb, za sada nije poznato gde se može ići po nemačku ili slovenačku vizu.

Podsetimo, ambasade SAD, Nemačke i Slovenije u Beogradu i dalje ne primaju zahteve građana Srbije i ne izdaju vize za ulazak u njihove zemlje. Turističke agencije u Srbiji za sada rade normalno i kažu da sa ostalim ambasadama nema nikakvih problema u izdavanju viza. Prema ranijem planu, sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje bi u Briselu trebalo da se nastave pregovori o beloj šengenskoj listi, ali prema saznanjima B92, datum još nije utvrđen.

Građani Srbije koji planiraju da putuju u SAD, po američku vizu moraju da idu u Zagreb, pošto ambasada u Beogradu zbog nereda od četvrtka uveče i dalje ne prima zahteve niti izdaje vize.

Slovenačka i nemačka ambasada takođe i dalje ne izdaju vize, ali za sada nisu odredile gradove u kojima bi eventulano zahtevi mogli da se podnose.

U Ministarstvu inostranih poslova Srbije rečeno je za B92 da očekuju da će te dve ambasade uskoro početi da izdaju vize.

Za sada bez većih problema putuju oni koji imaju para. Turističke agencije rade bez problema, punom parom spremaju i rade aranžmane za Zapadnu Evropu.

Milica Žarković, šefica poslovnice Kontikija u Beogradu, kaže da izdavanje viza sa većinom zemalja funkcioniše bez problema.

"To znači da španska ambasada, grčka, holandska, engleska, Francuzi i tako dalje, ne prave nikakve probleme i regularno se izrađuju vize. Zastoji postoje sa austrijskom, američkom i nemačkom ambasadom, s tim što od ove tri zemlje koje sam nabrojala i koje trenutno ne rade vize za nas, mi u okviru naših aranžmana nismo imali nikakve programe osim američke vize koje je trebalo raditi. Pošto su nam Amerikanci vratili pasoše, mi smo jednostavno promenili rutu i na taj način izbegli problem", objašnjava Žarkovićeva.

U "Džoli travelu" nema interesovanja za Nemačku, tako da nisu ni bili u prilici da traže njihove vize.

Marketing menadžerka Jasmina Končar kaže da je sa ostalim ambasadama saradnja odlična.

"Novonastala situacija nije uticala na izdavanje viza, naprotiv, imamo jednu izuzetno dobru saradnju sa italijanskom, španskom i portugalskom ambasadom, tako da apsolutno ne postoje nikakvi problemi ni za dobijanje viza, a interesovanje za gradove i metropole Evrope i sveta vlada i dalje. Nama je, na primer, italijanska ambasada još u petak javila da u ponedeljak u ambasadu donesemo kompletnu dokumentaciju za naše grupe", rekla je Končareva.

U međuvremenu, očekuje se nastavak pregovora Srbije i EU o beloj šengenskoj listi, odnosno ukidanju viza.

Prema ranijem dogovoru, nova runda pregovora naše i delegacije Evropske komisije trebalo bi da se nastavi sledeće nedelje, to jest početkom marta, ali kako B92 saznaje, tačan datum još uvek nije utvrđen.

Pregovori o ukidanju viza počeli su 30. januara i, prema izjavama domaćih i evropskih zvaničnika, taj posao bi mogao biti završen do kraja ove godine, a Srbija bi se mogla naći na beloj šengenskoj listi od početka 2009. godine.

Prethodno, Srbija mora da izradi nove pasoše, osigura bezbednost i dobru kontrolu svojih granica.

Ambasada SAD otvorena, ali ne izdaje vize

Ambasada SAD u Beogradu danas je ponovo otvorena i neophodno osoblje vratilo se na posao, ali konzularna služba i dalje ne radi, saopštila je ta ambasada.

U saopštenju se navodi i da će konzularno odeljenje biti zatvoreno na neodređeni period zbog, kako se navodi, brige po bezbednost, kako osoblja ambasade, tako i posetilaca, ali i zato što je potrebno popraviti štetu koju su naneli demonstranti.

Ambasada je građane Srbije kojima je potrebna američka viza, uputila na ambasadu SAD u Zagrebu i na internet sajt ambasade.

Diplomate koje nisu neophodne za rad ambasade i svi članovi porodica i dalje će biti privremeno odsutni iz zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.