Izvor: B92, 15.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Ukidanje viza Balkanu

Beograd -- Jelko Kacin je izjavio da će vizne olakšice i slobodan vizni režim biti uvedeni istovremeno za sve države zapadnog Balkana.

"Vizne olakšice i slobodan vizni režim biće uvedeni za sve države zapadnog Balkana. Na tome se sada radi i traži način da se to i ostvari", rekao je za list Danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Na pitanje da li postoji način da se demokratske snage u Srbiji ohrabre pred parlamentarne izbore ukidanjem viza ili potpisivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kacin naglašava da je tehnički neostvarivo da se vize ukinu za dva meseca, jer "Srbija nema biometrijske putne isprave, a bez toga to nije moguće".

On je istakao i da je Holandija i dalje čvrsto pri stavu prema tome da sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa Srbijom ne može biti potpisan dok se ne uspostavi puna saradnju s Haškim tribunalom.

Posle sastanka koji su predstavnici Evropske komisije u Beogradu ove nedelje imali sa srpskim vlastima, Komisija bi trebalo da uradi izveštaj s planom rada i kriterijumima za ispunjavanje standarda za ukidanje viznog režima sa zemljama izvan Evropske unije.

Nalazi i izveštaj Evropske komisije biće predstavljeni 4. aprila u Beogradu. Srpski zvaničnici očekuju da bi vize građanima Srbije mogle biti ukinuti do kraja godine.

Vladimir Todorić, stručnjak za pitanje Evropske unije, objašnjava za Danas, da je Srbija ispunila skoro sve kriterijume EU da bi se ukinuo vizni režim i da bi jedino usporavanje moglo da bude zbog nemogućnosti da se usvoje pojedini zakoni, jer je parlament raspušten, a vlada - tehnička.

"Najoptimističkija opcija jeste da se sporazum o ukidanju viza sa EU potpiše do kraja godine. Makedonija i Crna Gora su počele dijalog o ukidanju viza. Ne brinemo se da bi oni nas mogli da ugroze", izjavio je Todorić za Danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.