Izvor: B92, 06.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak ka viznoj liberalizaciji

Beograd -- Odlazeći izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin očekuje da će vize za ulazak građana Srbije u evropske zemlje biti ukinute do kraja godine.

Slovenački poslanik je stigao u posetu Beogradu, na poziv tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Kacin koji je pre par meseci tvrdio da se Srbija vraća u devedesete danas, izjavljuje da je, bar u nekim oblastima, napravljen pomak.

Nesporne su, tvrdi, reforme u pravosuđu, ispunjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih preduslova za ukidanje viza kao i napredak u saradnji sa haškim tribunalom, iako najvažniji posao, hapšenje dva preostala begunca još čeka.

Pohvalne ocene koje je preneo ministrima nemaju, tvrdi, veze sa tim što mu je praktično završen mandat u Evropskom parlametnu za čiji se novi sastav u zemljama EU glasa u junu.

"Ono što sam ja danas izneo su tri područja – pravosuđe, unutrašnji poslovi, odnosno vizni režim i na kraju saradnja sa Hagom. Tu je moguć proboj. Ja mislim da na nekim drugim segmentima taj proboj još nije moguć Zašto Vlada ne radi ono što je obećala da će odraditi, ja u to ne ulazim", naveo je Kacin.

"Govorim na nivou faktografije , ali rekao bih, kao što sam rekao dosta puta, Srbija je najveća zemlja u regionu, ima potencijal, kad ona odluči da to odradi, može to i da odradi. Za sada to nije odlučila", ocenio je on.

Sagovornici Jelka Kacina bili su ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić, ministarka pravde Snežana Malović i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je ponovio da veruje da bi značajan pomak po pitanju ukidanja viza mogao da se dogodi u drugoj polovini godine.

"Mi, čini mi se sa pravom, možemeo očekivati i pozitivan stav Evropske komisije na ovu temu, što bi praktično značilo da bez želje da se određuju neki rokovi, već samo sa željom da se utvrdi činjenično stanje i neki budući plan . Zato i govorimo da bi eventualno u drugoj polovini godine možda moglo doći do značajnijeg pomaka kada je u pitanju vizna liberalizacija", rekao je Dačić.

Srdačan susret ponovljen je i u Skupštini Srbije, gde je Jelko Kacin razgovarao je sa liderom opozocionog LDP-a Čedomirom Jovanovićem.

On je najavio da će ta stranka podržavati Vladu u svim projektima koji su vezani za ukidanje viza i evropske integracije iako nije zadovoljan njenih radom.

"Nismo zadovoljni činjenicom da je dans Evropa u drugom planu. Imamo razumevanja za krizu koja nameće svoje prioritete, ali upravo proces evropskih integracija doživljavamo kao najadekvatniji, najefikasniji odgovor na samu krizu i put kojim Srbija jedino može izaći iz krize", ocenio je Jovanović.

Posle junskih izbora za Evropski parlament o Srbiji će, umesto Jelka Kacina, izveštaje pisatidrugi izvestilac. Upućeni su više puta sugerisali vlastima u Beogradu da je već sada vreme da u Briselu počnu se raspitaju i pokušaju da lobiraju da to bude neki funkcioner sa kojim će moći dobro da sarađuju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Napredak ka ukidanju viza”

Izvor: EMportal, 06.Apr.2009

Vicepremijer Ivica Dačić izjavio da bi u drugoj polovini godine moglo doći do značajnih pomaka na planu vizne liberalizacije.

Nastavak na EMportal...

Kacin i Dačić za odmrzavanje SSP

Izvor: Blic, 06.Apr.2009

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenili su danas u Beogradu da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju...

Nastavak na Blic...

Napredak Srbije ka viznoj liberalizaciji

Izvor: RTS, 06.Apr.2009

Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju, ocenili izvestilac EP Jelko Kacin i ministar Ivica Dačić. Apel da se odmrzne proces ratifikacije SSP. Hapšenje Mladića uslov za odmrzavanje SSP...Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin i ministar unutrašnjih...

Nastavak na RTS...

Uskoro vizna liberalizacija

Izvor: Mondo, 06.Apr.2009

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao da očekuje da će sporazum o viznoj liberalizaciji između EU i Srbije biti potpisan najkasnije do kraja ove godine, a da će stupiti na snagu u januaru 2010. godine

Nastavak na Mondo...

Kacin: Važno je odmrznuti sporazum sa Briselom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2009

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin posetio je danas Beograd Kacin je za RSE rekao da je u Beograd došao na poziv tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Kako je planirano, Kacin će u utorak posetiti i Novi Pazar gde će razgovarati tamošnjim verskim poglavarima, ali i...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Malović i Kacin razgvarali o evropskim integracijama Srbije

Izvor: NaDlanu.com, 07.Apr.2009, 16:50

BEOGRAD, 6. aprila 2009. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i izvestilac Evropskog parlementa za Srbiju Jelko Kacin razgovarali su danas u Beogradu o viznoj liberalizaciji, napretku Srbije u procesu evropskih integracija, novom paketu reformskih zakona i zakonodavnom okviru za borbu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.