Kacin: Ne širiti paniku oko viza

Izvor: Politika, 06.Jan.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Ne širiti paniku oko viza

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da Srbiji ne preti direktna opasnost od ponovnog uvođenja šengenskih viza i da oko toga ne treba širiti paniku.

„Ne želim da plašim građane Srbije i bez preke potrebe širim bojazan u društvu”, poručio je Kacin u izjavi za Tanjug povodom strahovanja da bi nakon 9. januara, kada na snagu stupa takozvani zaštitni mehanizam koji omogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privremenu suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih dolaze lažni azilanti.

Izvestilac je istakao da i pored činjenice da je došlo do zabrinjavajućeg priliva azilanata iz Srbije u neke države članice EU, „privremena suspenzija viznog režima u ovom trenutku jednostvno ne predstavlja direktnu opasnost”.

„To se ne može desiti preko noći”, rekao je on, podsećajući da procedura za pokretanje ovog mehanizma nije nimalo jednostavna, jer predviđa da Evropska komisija, ukoliko od zemlje članice dobije zahtev za uvođenje viza, najpre proveri stanje na terenu i uveri se da nema drugog načina da se broj azilanata smanji.

Kacin je ukazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem među najzaslužnijim što je Srbija 2009. ispunila uslove za belu šengensku listu.

„Uveren sam da sadašnji premijer preduzima sve što može da zaustavi ili makar značajno ograniči priliv lažnih azilanata iz Srbije”, poručio je on.

Izvestilac je ukazao da je neophodno raditi na poboljšanju životnog standarda socijalno ugroženih grupa i na suzbijanju trafikinga, ali da se ključ za rešenje ovog problema nalazi u rukama zemalja članica.

Nemačka je nedavno najavila da ce označiti Srbiju kao zemlju 'sigurnog porekla' što ce drastično skratiti procesuiranje aplikacija srpskih državljana za azil u Nemačkoj i time obesmisliti pokušaje dobijanja azila i iskorišsćtavanja finansijske pomoći”, podsetio je Kacin.

On je dodao da se nada da će slične izmene procedure biti uvedene i u ostalim članicama Šengena.

Tanjug

objavljeno: 06.01.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kacin: Ne širiti paniku oko viza

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2014

BRISEL- Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da Srbiji ne prijeti direktna opasnost od ponovnog uvođenja šengenskih viza i da oko toga ne treba širiti paniku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.