Još jedna kontrola do ukidanja viza

Izvor: RTS, 28.Sep.2009, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna kontrola do ukidanja viza

Ekspertska grupa iz Brisela sredinom oktobra dolazi u Srbiju, kako bi izvršila procenu napretka ka viznoj liberalizaciji, najavio Baro. Ukoliko taj izveštaj bude pozitivan, Komisija će 1. decembra Savetu EU predložiti ukidanje viza za građane Srbije, od 1. januara 2010. godine.

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro izjavio je u Beogradu da će ekspertska grupa EK sredinom oktobra doputovati u Srbiju kako bi izvršila procenu postignutog napretka Srbije ka viznoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << liberalizaciji.

"Ukoliko taj izveštaj bude pozitivan Evropska komisija će predložiti Savetu ministara Evropske unije 1. decembra ukidanje viza za građane Srbije počev od 1. januara naredne godine", rekao je Baro na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Ivicom Dačićem i Snežanom Malović.

Visoki zvaničnik Evropske komisije je istakao da je Srbija postigla napredak na putu ka beloj šengen listi, kao i da je ostvaren veliki pomak u reformama i usvajanju potrebnih zakona.

Baro je, međutim, naglasio da je sada potrebno da se doneseni zakoni primenjuju u praksi.

Dačić je poručio da je Srbija ispunila sve uslove zacrtane u mapi puta i da je odlučna da donesene zakone i strategije sprovodi u delo.

Baro je imao odvojene sastanke i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem i ministarkom pravde Snežanom Malović.

U razgovoru sa Baroom, premijer Cvetković je rekao da je Srbija ispunila sve obaveze iz "mape puta" i da očekuje da će Savet ministara EU doneti odluku da od 1. januara građani Srbije bez viza putuju u zemlje unije.

Na sastanku je konstatovano da je jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma dobar potez, koji će doprineti bržoj integraciji Srbije u EU.

"Status belog šenegena je stauts koji se mora održavati i posle 1. januara 2010. godine i mi ćemo nastaviti reforme, na duži rok, a ambicija Srbije je da posle belog šengena pređe u šengenski prostor", rekao je Đelić posle sastanka sa Baroom.

Reforma pravosuđa veliki adut Srbije na putu ka EU

Posle posete Veću za ratne zločine Okružnog suda i Tužilaštvu za ratne zločine, Baro je ocenio da se reforme pravosudnog sistema i zakonodavstva u Srbiji kreću pravim putem i da će predstavljati veliki adut za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"S obzirom da otvorenih vrata čekamo Srbiju u EU, želimo da ona do nas stigne prošavši sve napore u borbi protiv kriminala i ratnih zločina i da sa iskorenjenim organizovanim kriminalom uđe u Uniju", rekao je Baro.

Predsednik Okružnog suda Siniša Važić rekao je, posle sastanka sa Baroom, da je poseta jednog od najreprezentativnijih predstavnika EU pokazatelj koliku Unija pažnju poklanja pravosuđu, ljudskim pravima i slobodama i pravnoj državi.

Važić je naglasio i da je važno istrajati u postupcima za procesuiranje ratnih zločina, kao pretpostavci da "jednog dana postanemo bolje i zdravije društvo".

Baro se sastao i sa tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem koji je ukazao da je procesuiranje ratnih zločina veoma težak posao, ali i rekao da smatra da je Baro tokom posete video da se Srbija nalazi na pravom putu ka Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.