Jeremić za RTV: Od januara 2010. u Evropu bez viza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2009, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić za RTV: Od januara 2010. u Evropu bez viza

NOVI SAD - U ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Vojvodine Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sumirao je rezultate nedavne posete Sjedinjenim američkim državama, govorio o nedavnim glasovima o uslovljavanju ulaska u EU priznanjem Kosova i Metohije, kao i o međunarodnim aspektima skorog usvajanja statuta Vojvodine.

Tokom nedavne posete Sjedinjenim Američkim Državama, osim susreta predsednika Borisa Tadića sa predsednikom Barakom Obamom, Vlada Srbije susrela se i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa državnim sekretarom Hilari Klinton i zamenikom Džimom Stajnbergom, a glavna tema razgovora, osim međudržavnih odnosa i političkih pitanja, "bila je potreba za većim ekonomskim angažovanjem SAD u Srbiji i zemljama zapadnog Balkana'', rekao je Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Razgovaralo se ne samo sa američkim zvaničnicima, nego i sa predstavnicima najvećih američkih firmi. Najveća američka kompanija u domenu štamparske industrije je imala izuzetno ozbiljne razgovore sa nama i u okviru nekoliko narednih nedelja možemo očekivati njihovu visoku delegaciju, jer su izuzetno zainteresovani da neka od svojih štamparskih postrojenja izmeste iz zemalja istočne Evrope i da dođu u Srbiju", dodao je Jeremić.

Na pitanje novinarke da li će naša diplomatija ostati dosledna u razdvajanju pitanja pristupanja Evropskoj Uniji od stava da su Kosovo i Metohija neotuđivi delovi Republike Srbije , Vuk Jeremić je odgovorio: "Mislim da je od presudne važnosti da zadržimo aktuelno stanje. Zvanični stav Brisela se podudara sa zvaničnim stavom Beograda".

Ministar Jeremić je izjavio da se nada da će do kraja godine biti podneta zvanična kandidatura za članstvo u EU kao i da će građani moći slobodno da putuju po zemljama članicama EU, dodavši: "Ja se nadam da će se to desiti i da zaista od prvog januara 2010. više nećemo biti ponižavani, odnosno da ćemo konačno biti tretirani ko sav drugi normalni svet."

Govoreći o putnim ispravama u svetlu najavljene liberalizacije viznog režima, ministar Jeremić je upozorio da građani koji u svom posedu imaju stare pasoše neće moći da putuju u inostranstvo bez viza, ali za one koji imaju novi, biometrijski pasoš Republike Srbije, ta vrsta ograničenja neće postojati.

Pomenuvši rešavanje otvorenih problema u odnosima sa Hrvatskom ministar Jeremić je rekao: "Mi ćemo nastaviti da i u budućnosti budemo spremni da sarađujemo sa Hrvatskom, ali na nivou pariteta, to jest da ne budemo mi ti koji prave sve ustupke, a da za uzvrat iz Hrvatske ne dobijemo baš ništa. Pokušali smo tako, pa nije išlo. Sada hoćemo jedan pošten, transparentan odnos sa Hrvatskom."

Na kraju intervjua ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je, odgovarajući na pitanje da li će Vojvodina dobiti svoju kancelariju u Briselu, odgovorio da je u pitanju prilično jasan i uređen proces pojasnivši da se radi o kancelarijama koje se otvaraju pri gradskim vlastima u Briselu.

"To nisu kancelarije državnog predstavništva. One su praktično partnerstvo određene regije i regije grada Brisela. To nije predstavljanje pred Evropskom unijom, to je ono što i treba da bude - regionalno zastupanje, most dve regije, regije Brisela i regije Vojvodine. To će pitanje vrlo brzo biti definisano Statutom i Zakonom o nadležnostima, koji će, ja očekujem, jako brzo biti usvojeni," zaključio je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.