Jeremić: Nema drugorazrednih Evropljana

Izvor: Blic, Tanjug, 10.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema drugorazrednih Evropljana

Nema drugorazrednih Evropljana, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u Strazburu i objasnio da je režim ograničene slobode kretanja i selektivnog prava na putovanje bez viza za jedan deo Evropljana, među kojima su i građani Srbije, neprihvatljiv.



Šef srpske diplomatije je, u govoru pred Komitetom ministara Saveta Evrope, rekao da je Srbija konkretnim delima pokazala suštinsku predanost evropskim standardima i vrednostima i da je ispunila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve preduslove za liberalizaciju viznog režima. On je apelovao da se stoga hitno ukinu vize i za građane naše zemlje.

"Ukidanjem ovog poslednjeg ostatka prevaziđenih sankcija koje su uvedene režimu 1990-ih, naši građani će se još više približiti Evropi. To će znatno ojačati regionalnu stabinost na dobrobit svih zemalja čiji su predstavnici ovde okupljeni", istakao je Jeremić u Savetu Evrope.

On je podsetio da je vlada Srbija usvojila Nacionalni program integracije Srbije u Evropsku uniju i da radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

"Opipljivi rezultat napora Srbije bilo je upravo ispunjavanje svih preduslova za viznu liberalizaciju", istakao je Jeremić.

U trenutku kada je tempo procesa širenja promenjen, sloboda kretanja i pravo na putovanja bez viza je važnije nego ikad, dodao je šef srpske diplomatije ističući da u današnjoj Evropi ne treba da postoje građani drugog reda.

"Oni ne treba da se dele na one koji su slobodni i one koji su manje slobodni da putuju ili čine bilo šta drugo," rekao je on.

Šef srpske diplomatije je podvukao opredeljenje Srbije za regionalnu saradnju i ukazao da je Srbija kao neizbežni faktor regionalne stabilnosti prednjačila u naporima da se promeni politička klima Zapadnog Balkana od atmosfere neprijateljstva do usredsređenosti na zajedničke interese.

"Srbija je ukazala na opasnost nerešenih pitanja u regionu i naporno radila na tome da se pitanje jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova stavi pred Međunarodni sud pravde u Hagu", podsetio je šef srpske diplomatije. "Smatramo da svi treba da poštuju proces pred Međunarodnim sudom pravde i omoguće da se on odvija nesmetano bez političkog mešanja. Kada sud iznese svoje mišljenje imaćemo razloga da ponovo razmotrimo budući status Kosova," istakao je Jeremić.

U međuvremenu, Srbija je usredsređena na konkretne dostižne ciljeve koje je privhatio ceo region i prednjači u usmeravanju kursa prema pozivitnom i sigurnom Zapadnom Balkanu koji odlikuje međuzavisnost onih koji tu žive, rekao je ministar.

Kada je reč o saradnji Srbije sa Savetom Evrope, Jeremić je podvukao da je Skupština Srbije ratifikovala 65 konvencija i protokola Saveta Evrope a da će ostalih osam preostalih biti ratifikovano u skoroj budućnosti.

"Želeo bih da istaknem veliki napredak koji smo učinili u reformi čitavog sektora pravosuđa. Podigli smo standarde ljudskih i manjinskih prava na najviši nivo, kao što su potvrdili brojni izveštaji Saveta Evrope", dodao je Jeremić.

Kada jer reč o kulturnom nasleđu, Jeremić je odao priznanje Savetu Evropi na ulozi koju je imao u promovisanju saradnje na tom planu.

"Radeći sa Savetom Evrope, UNESKO-om i Srspkom pravoslavnom crkvom na očuvanju i rekonstrukciji naše baštine potvrđujemo posvećenost očuvanju blaga koje su nam ostavili preci. Srbija je u evropskim tokovima, naša demokratija je sigruna, naše društvo jača, a naše vrednosti su utkane u zakone", zaključio je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.