Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nastavak podrške Brisela

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče Tanjugu da je Savet ministara EU izrazio spremnost da što pre s novom vladom Srbije krene u proces potvrđivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mape puta za ukidanje viza.

- Ministri EU su pokazali veliku želju i spremnost da, posle pobede proevropskih snaga na izborima u Srbiji, koja je preksinoć potvrđena i na pokrajinskim izborima, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pre s novom vladom krenu u proces potvrđivanja SSP i mape puta za ukidanje viza - izjavio je Jeremić nakon sastanaka sa šefovima diplomatije Evropske unije.

Diskusija Saveta ministara EU o zapadnom Balkanu bila je, prema njegovim rečima, uglavnom posvećena parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 11. maja, i procesu formiranja buduće vlade. Šef srpske diplomatije je rekao Tanjugu da ga je nekoliko evropskih sagovornika pitalo za mogućnost poništenja SSP, što je bilo predizborno obećanje nekih učesnika izbora u Srbiji. Jeremić je, kako je naveo, uverio svoje sagovornike da se to neće dogoditi ako bude formirana proevropska vlada i izrazio uverenje da će vlada biti formirana na osnovu rezultata demokratski izražene volje građana, koji su jasno pokazali da su opredeljeni za nastavak napredovanja Srbije ka punopravnom članstvu u EU. Podsećajući da će nova vlada biti partner EU u procesu evrointegracija, Jeremić je naglasio da što pre vlada bude formirana, to će skorije građani Srbije moći da koriste prednosti evropskog puta. Evropa je spremna da pristupi procesu potvrđivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno ratifikaciji tog procesa. Spremna je da što pre otpočne proces pune liberalizacije viznog režima , ocenio je on, istakavši da je za to potreban partner, a to je buduća, stabilna, proevropska Vlada Srbije.

- Što pre ta vlada bude formirana, to će pre ti procesi biti i otpočeti. Ovog trenutka je Srbija na potezu. Što pre budemo formirali stabilnu, proevropsku vladu, onu koja odgovara izbornoj volji građana - a to je proevropska volja koja je danas gromoglasno pozdravljena u Briselu - to ćemo pre biti u prilici da nastavimo tim putem - istakao je Jeremić.

Srpski ministar je u razgovoru s novinarima u Briselu takođe ocenio da je ovoga trenutka sva pažnja Evrope koncentrisana na najvažniji proces, od strateškog značaja, a to je orijentacija Srbije.

Jao Jeremicu kad bi bar umeo da sviras frulu kao tvoj prezimenjak Sava al`ne ti samo umes da duvas u evropski rog.U cemu ce to Brisel da nas podrzi?U razbijanju Srbije? Da budemo jos manji da sa nama masu kao sa praznim gacama.Bolje bi bilo da razumes nas koji ti zborimo po Srpski nego sto sulis onima koji te muvaju na Engleskom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.