Ispunjenji svi uslovi za viznu liberalizaciju

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispunjenji svi uslovi za viznu liberalizaciju

Srbija ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju i očekujemo da će od 1. januara 2010. naši gradjani putovati bez viza u države "šengenskog sproazuma", izjavio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, na regionalnom seminaru norveškog ministarstva spoljnih poslova, posvećenom viznoj liberalizaciji i regionalnoj saradnji, rekao da Vlada Srbije prirpema izveštaj o tome koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biti upućen Evropskoj komisiji.

Ministar Dačić izjavio i da će policija učiniti sve da predstojeća "Parada ponosa", koja je sa bezbednosnog aspekta visko rizična manifestacija, protekne bez incidenta.

"Učinićemo sve da se očuva javni red i mir", rekao je Dačić novinarima, dodajući da će sa organizatorima te manifestacije biti obavljen niz dodatnih razgovora.

On je naglasio da će policija obezbediti sigurnost svim gradjanima, bez obzira na to "da li ko ima bilo kakav politički ili lični stav" o "Paradi ponosa".



Vizna liberalizacija korisna i za vojsku


Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da će vizna liberalizacija veoma koristiti kako čitavom društvu, tako i pripadnicima Vojske Srbije.

Šutanovac je na skupu posvećenom regionalnoj saradnji i viznoj liberalizaciji, koji je organizovala ambasada Norveške, istakao da je veoma mali broj pripadnika vojske, pri čemu je posebno izdvojio studente Vojne akademije, boravio u zemljama Evropske unije.

On je istakao da je popularnost vojske značajno porasla u protekle dve godine kao i da je raspolozenje pripadnika oružanih snaga prema saradnji sa NATO-om na visokom nivou,"veće nego u široj javnosti".

Šutanovac je rekao da medjunarodna vojna saradnja pokazuje dobre rezultate i kada su u pitanju zemlje Dalekog istoka, pri čemu je izdvojio Kinu.

On je podsetio na izuzetnu saradnju sa Irakom, Libijom i Alžirom u oblasti vojne industrije i dodao da ta grana industrije spada u najuspešnije kada su u pitanju izvozni rezultati

Delević je izrazila očekivanje da će u oktobru, novi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu priključenja EU u prethodnih godinu dana, biti mnogo pozitivniji od prethodnog.

Očekujem da će taj izveštaj biti mnogo pozitivniji od prethodnog, imajući u vidu šta je sve uradjeno, rekla je Delević novinarima dodajući da je za podnošenja zahteva za članstvo Srbije u EU najvažnije da sačekamo izveštaj EK o napretku naše zemlje u procesu priključenja EU.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.