Išinger: EU ukidanjem viza pomaže proevropskim snagama u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger: EU ukidanjem viza pomaže proevropskim snagama u Srbiji

BERLIN - Nekadašnji predstavnik Evropske unije u pregovaračkoj "trojci" za Kosovo, nemački ambasador u Londonu Volfgang Išinger izjavio je da bi EU, ukidanjem viza, mogla doprineti jačanju proevropskih snaga u Srbiji, istovremeno ponovivši stav da nezavisno Kosovo nema alternativu. "Sada, kao i pre, smatram ispravnim i bez alternative to što je Kosovo nezavisno, kao i što je to nadgledana nezavisnost", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Išinger za Dojčlandradiokultur i izrazio nadu da će doći do kompromisa između Beograda i Prištine.

Sporazum Beograda i Prištine, prema uzoru nemačko-nemačkog ugovora iz 1972. godine je, prema Išingeru, poželjan. Išinger, koji je u meĐuvremenu postao predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti, založio se za to da se Srbima omogući putovanje u inostranstvo bez viza.

"Mnogi ovde, u Nemačkoj i ostalim zapadnoevropskim zemljama nisu mogli ni uočiti da je jedna negativna posledica širenja EU to što Srbi, koji su pre mogli da putuju bez viza u susedne zemlje, sada iznenada za jedno malo putovanje preko granice treba da obezbede pasoš i vizu", rekao je Išisnger, naglasivši da to, za mnoge Srbe, znači teškoću.

"Zato je pitanje viza značajno političko pitanje", rekao je Inšinger, naglasivši da bi se time moglo i kod srpskog stanovništva postići dejstvo "sa visokom simboličnom vrednošću".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.