Izvor: B92, 07.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Crkva nije protiv zakona

Beograd -- Episkop bački vladika Irinej Bulović izjavio je da Srpska pravoslavna crkva i verske zajednice nisu protiv antidiskriminacionog zakona.

On tvrdi da je netačno da primedbe na predlog zakona znače protivljenje evropskom putu Srbije. "Nije istina da je baš ovakav, i samo ovakav, i nikako drukčiji zakon, 'uslov svih uslova' za put ka EU i za ukidanje viza. Superliberalni zakon o tzv. seksualnim manjinama postoji samo u Holandiji, Danskoj i Švedskoj. Nema ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ostalim zemljama EU, ni u SAD", rekao je Irinej za Novosti.

Prema njegovim rečima, ako su "sve tradicionalne crkve i verske zajednice primetile da postoje problemi sa pojedinim mestima u ovom predlogu zakona, bilo bi najnormalnije da celokupna javnost podrži njihovo nastojanje da se dođe do jednog zajedničkog stava u zakonu i da taj zakon bude u opštem interesu naroda i države, kao i građanina pojedinca".

On nije želeo da komentariše spekulacije ko je u ime SPC pregovarao sa Vladom da se predlog zakona povuče.

"Nisu Crkva i verske zajednice ni za kakvu diskriminaciju, uperenu ma protiv koga. Nisu ni protiv zakona o zabrani diskriminacije. Naprotiv! Samo nisu za to da jedna vrsta diskriminacije, bilo čijom nepažnjom i propustima, bude zamenjena drugom vrstom diskriminacije, verovatno gorom i težom", kazao je Irinej.

Odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je SPC tražila da se vrati na raspravu predlog zakona protiv diskriminacije, vladika je objasnio da je SPC "saglasno svojoj misiji i svom hrišćanskom učenju, kroz celu istoriju srpskog naroda pozivala na poštovanje moralnih vrednosti".

"U svim evropskim državama se prema stavovima crkve i verskih zajednica i mediji i sve važne institucije odnose sa neophodnim poštovanjem", naveo je vladika Irinej i ocenio da se u Srbiji pojedini mediji "na najgori mogući način odnose prema crkvama i verskim zajednicama".

Vlada Srbije je 4. marta na telefonskoj sednici povukla Predlog zakona protiv diskriminacije, a ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, čije je ministarstvo pripremilo predlog, rekao je da je zakon povučen na zahtev Sprske pravoslavne crkve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.