Homen: Vizni režim neće biti ugrožen

Izvor: Glas javnosti, 20.Maj.2011, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Vizni režim neće biti ugrožen

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao da vizni režim Srbije neće biti ugrožen i najavio da će parlamentu sledeće nedelje biti dostavljeni predlozi izmena zakona, pre svega odredbe, koje se odnose na osobe koje pomažu lažne azilante.

Vizni režim Srbije neće biti ugrožen, rekao je koordinator u Vladi za odnose sa medijima i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da će u toku sledeće nedelje parlamentu biti dostavljeni predlozi izmena zakona, pre svega odredbe, koje se odnose na osobe koje pomažu lažne azilante.

Homen je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je formalno završen tekst amandmana na krivični zakonik koji se tiču krivičnog gonjenja organizatora, podstrekača ili pomagača ovakvog krivičnog dela i dodao da očekuje da će one biti uskoro usvojene.

Niz mera koje Srbija treba da donese protiv zloupotreba viznog režima trebalo bi da primeni u saradnji sa EU, rekao je Homen naglasivši da se razgovara o mogućim rešenjima, imajući u vidu da evropski standardi ne podrazumevaju samo smanjenje broja azilanata, nego i poštovanje ljudskih prava.

"Primenjuju se mere koje se tiču kontrole graničnih prelaza Srbije i neophodno je da građani koji putuju imaju povratnu kartu, odnosno dovoljno finansijskih sredstava", naglasio je Homen.

Prema njegovim rečima, deo propisa koji se tiče krivičnog gonjenja organizatora dogovoren je sa Evropskom komisijom, dok i dalje traju pregovori o dva različita modela.

"Traži se mogućnost da se nađe određeni prekršaj koji bi bio osnov za oduzimanje putne isprave na određeni period i eventualno novčana kazna. Postoji i ideja da se prilikom povratka takvih građana izvrši refundacija sredstava, što je potrebno dogovoriti sa članicama EU", objasnio je Homen.

Suština rešenja problema je da Srbija postane sigurna zemlja u smislu političke situacije i političkog azila, rekao je Homen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema i uredbu kojom bi se odredila minimalna količina novca koju građani treba da imaju prilikom putovanja u EU, naglasio je Homen.

Stvarno imam zelju da zatrazim azil.Citajuci izjave ovuh nasih iz SUDSTVA(da i h ne imenujem) sta oni pricaju a jos gore rade pa izgleda da ce da iznajme GOLI OTOK da nas salju tamo.Demokratska DIKTATURA EU FANATIKA...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.