Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri napali vebsajt holandskog tužilaštva

Hakeri koji napadaju organizacije koje smatraju neprijateljima „Vikiliksa” danas su na kratko blokirali vebsajt holandskog tužilaštva, pošto je uhapšen jedan mladić osumnjičen za umešanost u hakerske napade na vebsajtove „Masterkard” i „Viza”.

Hakeri su pokušali da blokiraju i vebsajt firme za onlajn plaćanje „Manibukers”, ali negiraju da je cilj njihovih napada remećenje poslovanja ili onemogućavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << božićne kupovine putem interneta.

Holandsko tužilaštvo je saopštilo da su hakerski aktvisti izvršili DDoS napade (distribuirano uskraćivanje usluga) na njegov sajt, tako da je saobraćaj ka sajtu bio nekoliko sati usporen, posle čega je na kratko bio onemogućen pristup toj internet stranici.

U saopštenju se dodaje da su napadi verovatno povezani sa hapšenjem 16-godišnjaka koji je u četvrtak uhapšen u Hagu, prenela je agenicja Rojters.

„Istražujemo to sa međunarodnim vlastima i radimo sa FBI (američki Federalni istražni biro)”, izjavio je portaprol holandskog tužilaštva Vim de Bruin.

Vebsajt firme „Manibukers” bio je zamrznut na oko dva minuta usled napada, koji je izveden jer je ta firma u avgustu zatvorila račun „Vikiliksa”.

Kompanija je potvrdila da je bila meta napada, ali da je uz pojačane mere bezbednosti i povećanu opreznost uspela da nastavi da pruža usluge svojim korisnicima.

Aktivisti su obećali da će nastaviti napade, navodeći „Masterkard” i Interpol kao buduće mete.

Mladić, čije ime nije objavljeno, uhapšen je zbog sumnje da je umešan u sajber napade, a sudija mu je u petak odredio 13 dana pritvora dok traje istraga.

On je rekao istražiteljima da je učestvovao u napade na vebsajtove kompanija „Masterkard” i „Viza”, koji su samo neke od organizacija koje su bile meta hakerskih napada jer su prekinule da pružaju svoje usluge „Vikiliksu”, pošto je objavio hiljade poverljivih američkih dokumenata.

Aktivisti, koji sebe nazivaju „Anonimni”, saopštili su da oni nisu hakeri nego „prosečni internet građani”, čije su akcije samo simbolične i čiji cilj nije krađa ličnih podataka ili brojeva kreditnih kartica.

U čet sobi koju koriste aktivisti takozvane „Operacije osveta” neki učesnici su izrazili nezadovoljstvo zbog nedostatka organizovanosti i discipline.

„Cela stvar izmiče kontroli, ljudi napadaju vebsajtove lokalne policije i prave nam lošu reputaciju. Ovo je trebalo da pomogne 'Vikiliksu', a ne da deci bude izgovor za nasumične sajber napade”, napisao je jedan od učesnika.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.