Fratini: Vreme da EU nagradi Srbiju

Izvor: B92, 13.Nov.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Vreme da EU nagradi Srbiju

Beograd -- Vreme je da EU nagradi Srbiju tako što će liberalizovati vizni režim i deblokirati Privremeni sporazum, kaže šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

On je, u intervjuu listu "Danas" uoči samita Italija-Srbija u Rimu, ocenio da je Beograd "dobrovoljno primenjujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokazao svoju odlučnost da nastavi ubrzan put ka EU" i da je "sada vreme da EU adekvatno nagradi Srbiju".

Fratini je rekao da će Rim podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahtev Srbije da dobije status kandidata za članicu EU "u trenutku kada ga bude podnela".

On je podsetio da je EU Solunskom deklaracijom iz 2003. zauzela politički stav da je zapadnom Balkanu mesto u evropskoj porodici i da mora "ostati privržena toj rešenosti i obnoviti napore da evropska perspektiva za zapadni Balkan postane konkretna" jer treba da "završi istorijsko proširenje koje je započela 2004".

Na pitanje da li će EU kao uslov za priključenje Srbije postaviti priznavanje Kosova, Fratini je rekao da članstvo u EU ostaje zasnovano na kriterijumima iz Kopenhagena i da "iskreno ne vidi nijedan razlog da prema Srbiji bude primenjen drugi pristup".

Dnevnik „Danas" objavio je intervju sa šefom italijanske diplomatije u okviru specijalnog dodatka posvećenog odnosima Italije i Srbije povodom prvog samita predstavnika iz dve zemlje koji se danas održava u Rimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.