Fratini: Ubrzo liberalizacija viza za gradjane Srbije

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Ubrzo liberalizacija viza za gradjane Srbije

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio da bi do liberalizacije viznog režima za gradjane Srbije moglo doći do kraja ove ili početkom sledeće godine i izrazio nadu da će Srbija pre kraja godine podneti zahtev za članstvo u EU.

"Italija je naporno radila na liberalizaciji viznog režima," i moglo bi se dogoditi da "pre kraja godine ili odmah početkom sledeće možemo da pozovemo u Rim prijatelje iz Srbije bez >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << viza," rekao je Fratini posle susreta u Rimu sa šefom diplomaije Srbije Vukom Jeremićem.

To bi, naglasio je šef italijanske diplomaije, bio simboličan gest kojim bismo mogli da proslavimo ovaj istorijski dogadjaj kao opipljiv rezultat toga šta znači evropska integracija, prenosi agencija ANSA.

Osvrćući se na integraciju Srbije u EU, on je, kako navodi ANSA, izrazio želju da Srbija pre kraja godine takodje podnese zahtev za članstvo u EU.

"Lično snažno podržavam ideju da Srbija pre kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u EU", rekao je Fratini.

U tom slučaju, precizirao je Fratini, Italija će snažno podržati srpski zahtev.

Održavanje medjudržavnog samita Italija-Srbija, pozdravio je i srpski šef diplomatije, istakavši da je to prvi samit koji će Srbija održati sa nekom državom članicom EU.

On je podsetio i da vlada Italije održava ovakvu vrstu samita samo sa tri države članice EU - Fracuskom, Nemačkom i Španijom.

Prvi medjudržavni samit Srbije i Italije, kome će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić i italijanski premijer Silvio Berluskoni, biće održan 13. novembra u Rimu, najavili su danas ministri spoljnih poslova dve države.

Jeremić je ponovio da Srbija ostaje čvrsto na putu ka EU i da će nastaviti da ispunjava sve potrebne uslove, nezavisno od političkih ili institucionalnih problema koji mogu da se jave u EU.

On je posebno istakao zalaganje Italije za odmrzavanje Prelaznog sporazuma sa Srbijom, naglasivši da saradnja dve zemlje ide ka najboljim mogućim odnosima.



U Italiji će se 13. novembra održati prvi samit Italije i Srbije, najavili su posle susreta u Rimu, šefovi diplomatija dve zemlje Franko Fratini i Vuk Jeremić.


Fratini je rekao da će na tom "izuzetno važnom" samitu učestvovati italijanski premijer Silvio Berluskoni, predsednik Srbije Boris Tadić i brojni ministri iz obe zemlje, uključujući ministre unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, privrede, ekologije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.