EU o ukidanju viza odlučuje 15. juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU o ukidanju viza odlučuje 15. juna

BRISEL - Odluka o ukidanju viza za zemlje zapadnog Balkana biće doneta na idućem sastanku šefova diplomatija Evropske unije 15. juna u Luksemburgu, prenela je iz Brisela austrijska novinska agencija APA.

Realno je da će građani "jedne do tri zemlje" krajem ove ili početkom iduće godine biti oslobođeni viza, rekao je za tu agenciju jedan neimenovani diplomata iz Evropske unije.

Makedonija jedina sigurna

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutno se vodi diskusija da li će biti primenjeno takozvano rešenje "u paketu" ili pojedinačno.

Cilj je da se uputi jasan signal i onim zemljama koje nisu trenutno ispunile tražene uslove, istakao je neimenovani diplomata.

Za sada je gotovo sigurno da će Makedoniji biti ukinut vizni režim, a dobre šanse imaju i Srbija i Crna Gora, prenela je u Beču APA, dodajući da Makedonija lobira trenutno u Briselu protiv rešenja u paketu.

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro saopštio je juče da će "što je pre moguće" predložiti ukidanje viza Evropske unije "za građane onih zemalja Zapadnog Balkana koje su ispunile uslove utvrđene u programu mera - mapi puta".

"Uveren sam da je ukidanje viza za sve zemlje Zapadnog Balkana izgledna perspektiva", rekao je Baro, koji je evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove.



"Otpada" jun kao rok za ukidanje viza

"Presudan faktor biće rezultati srpskih vlasti i njihova kredibilnost da su pouzdani partneri, i pristup, da li se želi favorizovati vizna liberalizacija, kao što to radi Italija, ili će se doslovno insistirati na ispunjavanju svih uslova i politici malih koraka, što je stav Nemačke", rekao je za novosadski Dnevnik dobro informisani ekspert jedne zemlje članice EU, uz opasku da idealnih rešenja nema, što znači da ako neko hoće da traži dlaku u jajetu, uvek će je naći. Isti izvor navodi da što se tiče vizne liberalizacije, sigurno je da se u junu ništa neće dogoditi, čak ni za Makedoniju, koja je praktično ispunila uslove.

"Ostaje da se vidi da li će Srbija dovoljno brzo rešiti problem izdavanja pasoša kosovskim Albancima, pojačati kontrolu granice s Kosovom, ali i obezbediti novac za dodatno ljudstvo za pograničnu policiju, kupovinu opreme za granične prelaze i nove mašine za pravljenje biometrijskih pasoša.

Dostavljene dopunjene ocene, očekuju se opaske
U saopštenju se navodi i da su zemljama članicama juče zvanično dostavljene "dopunjene ocene o primeni mape puta za viznu liberalizaciju u Albaniji, Bosni i Hercegovini, BJR Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji".

Baro je podvukao da je "veoma zadovoljan zbog napora koje su uložile zemlje tog regiona u primeni mapa puta i odlične saradnje u organizaciji stručnih misija (Evropske komisije)".

"Očekujem opaske zemalja članica. Imajući to u vidu, ja ću što je pre moguće predložiti Kolegijumu (Evropske komisije) da se ukinu vize za građane onih zemalja koje su ispunile uslove u putnim mapama", naveo je evropski komesar.

Evropska komisija je predočila da su u prvom tromesečju ove godine njeni zvaničnici i eksperti obavili niz poseta i sastanaka posvećenih pitanju viza u zemljama Zapadnog Balkana.

Dopunjeni izveštaji, kako se navodi u saopštenju, sadrže nalaze misija Evropske komisije, koje su bile u regionu, kao i podatke dobijene od članica EU.

"Imajući to u vidu, Komisija će dovršiti izveštaje i proslediti ih zainteresovanim zemljama", dodaje se u saopštenju.

Otvoreno pitanje biometrijskih pasoša za Albance

U Briselu je danas Komitet za Zapadni Balkan u Savetu ministara EU razmotrio ove izveštaje i odlučeno je da se održi novi sastanak predstavnika zemalja članica Unije 2. juna da bi se dobilo vreme za podrobno proučavanje sadržine izveštaja.

Funkcioneri Komisije su, ipak, nešto više pažnje posvetili objašnjavanju još donekle otvorenog pitanja izdavanja srpskih biometrijskih pasoša srpskim državljanima Albancima s Kosova.

U verziji izveštaja, u koji je imala uvid agencija Beta, ocenjuje se da je Makedonija praktično ispunila uslove za ukidanje viza Evropske unije za njene građane.

Ističe se da su Srbija i Crna Gora "dobro napredovale" ka tom cilju.

Iz "nacrta izveštaja" Evropske komisije proizlazi da Albanija i Bosna i Hercegovina nisu ispunile neke bitne uslove iz mape puta za viznu liberalizaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.