EK preporučila ukidanje viza

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Jul.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK preporučila ukidanje viza

Beograd, Brisel -- Evropska komisija predložila je da se građanima Srbije od 1. januara 2010. ukinu vize za putovanja u zemlje EU, saopštili su komesari EU Žak Baro i Oli Ren.

Posle gotovo dve decenije, Evropska unija pokrenula je proceduru za ukidanje viza za građane Srbije. Uz komentar da je reč o "istorijskom događaju za Balkan", to su danas u Briselu saopštili evropski komesari Žak Baro i Oli Ren.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ukoliko predlog Komisije dobije podršku Evropskog parlamenta i Saveta ministara, građani Srbije, ali i Makedonije i Crne Gore, putovaće bez viza od 1. januara sledeće godine.

"Ovo je istorijski momenat u našim podnosima sa zemljama zapadnog Balkana i ovaj momenat je nešto što smo dugo čekali, što će omogućiti da naši odnosi budu još bolji u buduće”, izjavio je komesar za pravosuđe Žak Baro.

"Nastavićemo da šaljemo verifikacione misije u Srbiju, da provere da li su preostali uslovi zaista ispunjeni. Tražićemo od srpske vlade da nam pošalje izveštaj pri kraju septembra, o implementaciji uslova koji su preostali”, naveo je on.

Češka pozdravila predlog EK

Češka je pozdravila današnji predlog Evropske komisije za ukidanje viza za putovanje državljana Srbije, Crne Gore i Makedonije u zemlje Evropske unije i ocenila da perpspektiva slobodnog putovanja čeka ceo zapadni Balkan.

"Taj korak je prirodan deo težnji zemalja zapadnog Balkana za integraciju u Evropsku uniju. Olakšavanje putovanja će pomoći boljem upoznavanju i eliminisanju predrasuda", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Češke.

Ukidanje viza pozdravio je i komesar za proširenje Oli Ren, koji je uveren da će ta odluka doprineti evropeizaciji društava u tri zemlje.

"Mislim da je ovo veoma važan dan za ljude sa zapadnog Balkana, ali i za Evropu, kao i za mene. Verujem da će naš predlog prihvatiti i sve članice EU, nakon što kosultujemo evropski parlament”, rekao je Ren.

"Kada se to dogodi, biometrijski pasoš će biti dovoljan da se putuje po zemljama potpisnicama šengena. Za građane zapadnog Balkana, vizna liberalizacija znači da nema više čekanja ispred ambasada, sakupljana dokumenata poput pozivnog pisma, karata i plaćanja za prevode”, kazao je on.

U beogradskom medija centru, gde su novinari pratili direktan prenos iz Brisela, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras rekao je da je zadovoljan što svoj mandat u Beogradu završava uz dobre vesti.

On kaže da predlog za ukidanje viza pokazuje da se Evropska unija pridržava svojih obaveza i dodaje da zna koliko ukidanje viza znači građanima Srbije.

"Lično sam sam se uverio u značaj ovog poteza razgovarajući sa običnim ljudima, ponekad i sa onima koji možda uopšte neće putovati. I oni su zbog viza osećali da su diskriminisani, izolovani ili da su odsečeni od ostatka Evrope”, izjavio je Ljoveras.

"Ovo je dobar i opipljiv pokazatelj onoga što evropske integracije znače. Evropska unija počiva na slobodama što uključuje i slobodu kretanja i putovanja”, naveo je on.

"Nadamo se da će od početka sledeće godine to biti moguće, i da sledeće godine, kada se budu spremali za letnje odmore, građani Srbije neće morati da stoje u redovima ispred ambasada i da preskaču sve postavljene prepreke”, zaključio je Ljoveras.

A opširnije o tome gde će građani Srbije moći da putuju bez viza pročitajte u sledećoj vesti.

Liberalizacija i građani sa Kosova

Odluka o ukidanju viza neće se odnositi na građane sa Kosova, iako će Srbija Srbija nastaviti da i njima izdaje nove pasoše.

Evropski zvaničnici kažu da se Kosovo mora posmatrati posebno budući da policija i pogranične službe Srbije nemaju kontrolu nad tom teritorijom.

Baro, Ren i Ljoveras insistiraju da je i odluka o ukidanju viza statusno neutralna.

"Kada je reč o Kosovu, prema rezoluciji 1244, Kosovo nije deo viznog dijaloga. Iz tog razloga, ali i iz bezbednosnih razloga, novi srpski pasoši ne mogu se izdavati na kosovu i oni ce ostati pod rezimom viza”, objasnio je Oli Ren.

"Dakle, ovo je učinjeno iz bezbednosnih razloga, a i iz poštovanja prema rezoluciji 1244 saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”,

Uz vest o ukidanju viza, Vlada u Beogradu obavešetna je da se od nje očekuje da do kraja godine ispuni i preostale uslovi iz tzv. mape puta: da se u potpunosti angažuje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, da primeni zakon o strancima i usvoji strategiju o migracijama ali i da "učvrsti operativno-tehničku sarađuje sa Euleksom u oblasti policijskog delovanja".

Vlada će morati da centralizuje izdavanje pasoša građanima Kosova u Beogradu.

Konačnu odluku o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju doneće Savet ministara EU, kako se očekuje, krajem godine. Pre toga, o predlogu će se izjasniti članice Unije a potom i Evropski parlament.

Solana: Srbija je spremna

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je sinoć da je Srbija spremna za vizne olakšice.

U intervjuu skopskoj televiziji A1 Solana je ovo rekao kao odgovor na pitanje da li je Srbija spremna za ublažavanje viznog režima ili se radi o kompenzaciji.

"Srbija je spremna. Vize su samo tehničko pitanje. Srbija ispunjava uslove, isto kao i vaša zemlja (Makedonija)", rekao je Solana.

On je dodao da Srbija treba da reši još nekoliko tehničkih problema po pitanju Kosova, ali i da se nada da posle jučerašnje posete Beogradu "više neče biti problem s tim".

Upitan da li će kosovski Srbi moći da putuju u Evropsku uniju bez viza, Solana je odgovorio da će "tehnička pitanja o viznim olakšicama biti odlučivana prekosutra" i da će tada moći da odgovori na to pitanje.

Baro uručio odluku Dačiću

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dačić izjavio je da mu je evropski komesar Žak Baro uručio zvaničnu odluku Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za građane Srbije.

Dačić je, posle sastanka sa Baroom, uoči konferencije za novinare na kojoj je objavljena preporuka komisije o viznoj liberalizaciji, najavio da će on i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević razgovarati i sa komesarom za proširenje Olijem Renom o daljim koracima na ispunjavanju mape puta.

"Mi smo ubeđeni da će odluka biti pozitivna, jer smo svih ovih meseci radili na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju i Srbija je učinila napredak”, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, na Srbiji je sada da pokaže da je spremna da nastavi da sprovodi reforme, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrolu državne granice i administrativne linije, što zahteva saradnju sa Euleksom i UNMIK policijom.

Vlasti Srbije će do konačne odluke o ukidanju viza morati da ispune i dodatne uslove, koji se navode u predlogu. Sve ovo proveriće delegacija stručnjaka Evropske komisije, čiji je dolazak najavljen za oktobar.

Ukidanje viza neće važiti za lica sa Kosova, iako budu imala biometrijske pasoše. Ministar policije Ivica Dačić ranije je ocenio da je evidentno da EK ima određene rezerve prema vladavini prava i kriminalu na Kosovu, ali da je to jednostrana odluka Evropske komisije.

"Što se nas tiče, mi smatramo da svi građani Srbije treba da imaju to pravo. Svi će imati pravo na pasoše. Videćemo kakva će biti definitivna odluka EK”, kaže Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.