Dulić: Nemačka za besplatne vize

Izvor: B92, 22.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Nemačka za besplatne vize

Oliver Dulić (FoNet)

Beograd -- Oliver Dulić, koji predvodi delegaciju DS-a, razgovarao je u Nemačkoj sa predstavnicima najviših institucija o njihovoj podršci potpisivanju SSP-a sa Srbijom.

Posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Nemačke Volfgangom Šojbleom, Oliver Dulić je za B92 izjavio da je dobio ohrabrujuće vesti da će - posle viznih olakšica u januaru, do stavljanja naše zemlje na belu Šengen listu - građanima Srbije vize biti izdavane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << besplatno.

"Nemačka će podržati Srbiju na putu ka beloj šengenskoj listi, ne samo kroz konstruktivan pristup prilikom prezentacije takozvane 'mape puta', koju će ovih dana da iznese evropski komesar za proširenje EU Oli Ren, i ne samo kroz kontakte i podršku koja je neophodna u ispunjavanju svih tih zahteva, nego ćemo, verovatno veoma brzo, imati podršku Nemačke za inicijativu Francuske da se za Srbiju, dok ne bude došla na belu šengensku listu, za sve građane šengenske vize izdaju besplatno", najavio je Dulić.

O liberalizaciji viznog režima i nemačkoj podršci potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Dulić je u Nemačkoj razgovarao i sa predsednikom parlamenta, kao i nemačkim državnim sekretarom.

EU priprema redosled mera

U Evropskoj komisiji i stručnim telima Evropske unije uveliko je odmakla izrada "redosleda mera" za postepeno ukidanje viza EU za državljane Srbije, a slovenačko predsedništvo EU i Evropska komisija nadaju se da bi nacrt dokumenta o tome mogao biti dovršen do kraja meseca.

Spremnost da se ubrzano krene ka sklapanju sporazuma o stavljanju Srbije na belu šengensku listu ispoljena je kod svih članica EU, preneli su agenciji Beta diplomatski izvori EU u Briselu.

Kroz izradu prve verzije nacrta ocenjeno je da je Srbija po pripremama za uvođenje biometrijskih pasoša i drugim dostignutim standardima odmakla ispred ostalih država zapadnog Balkana koje još nemaju režim bez viza sa Evropskom unijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.