Đelić: Proevropska vlada do kraja juna

Izvor: Blic, 10.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Proevropska vlada do kraja juna

Srbija ima cilj da tokom leta ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da do kraja godine dobije status kandidata, ispuni uslove da ukidanje viza, kvalifikuje se za strukturne fondove, kao i da do kraja 2012. godine ispuni sve uslove za sticanje punopravnog članstva u Uniji, izjavio je u Briselu posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, potpredsenik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Đelić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Renu predstavio nacrt Nacionalnog plana za integraciju Srbije u Evropsku uniju, document koji je evropski komesar pohvalio kao dobro i profesionalno napravljen plan. Evropski komesar rekao je da je EU spremna da podrži ubrzani put Srbije ka kandidaturi, ali da Srbija prethodno mora da ispuni poznate uslove.

- Političke pretpostavke postoje, ali prvo mora da se formira Vlada, da ona ispuni uslove za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da bi se na kraju došlo do kandidature - rekao je Ren.

On je rekao da očekuje da će nova vlada i parlament biti posvećeni zajedničkom radu na ispunjavanju plana za integraciju Srbije u EU.

Potpredsednik Đelić kaže da je siguran da će Srbija do kraja meseca dobiti stabilnu, socijalno odgovornu vladu.

- Očekujem da tokom leta ratifikujemo SSP, i drago mi je što vidim da sve više partija u Srbiji to podržava. Međutim, mi moramo da ispunimo uslove kako bi SSP bio implementiran, a to je pre svega saradnja sa Hagom koja će biti jedan od prioriteta nove vlade – rekao je Đelić.

Delegacija Srbije, predala je juče u Briselu predsedniku Evropskog parlamenta Hans-Gertu Peteringu pregled izjava izvestioca za Srbiju Jelka Kacina, koje se odnose na status Kosova. Petering je, kako saznajemo, rekao da razume koliko je to važno za Srbiju, i da EP treba da pokaže osetljivost prema tom pitanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.