Đelić: Odluka EP šamar ovoj vladi

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Odluka EP šamar ovoj vladi

Beograd -- Poslanik DS-a i bivši potpredsednik vlade u vreme ukidanja viza Božidar Đelić smatra da je današnja odluka Evropskog parlamenta snažan šamar aktuelnoj Vladi.

"Ovo je snažan šamar vladi koja, umesto da se bavi lobiranjem u Birselu i Luksemburgu i vodećim zemljama šengen zone, bavi se sopstvenom rekonstrukcijom, kriminalizacijom opozicije i rušenjem vlasti u Beogradu", kaže Đelić, koji je bio potpredsednik zadužen za evrointegracije u vreme ukidanja viza.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />On kaže da je danas usvojena odluka o usvajanju mehanizma za privremenu suspenziju viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana gora od prvobitno predložene, jer je za odluku o suspenziji belog šengena dovoljno da predlog za vraćanje viza uputi samo jedna zemlje EU i članice šengena.

"Kada se ovaj mehanizam usvoji na nivou ministara unutrašnjih poslova EU, a usvojiće se ovog ili sledećeg meseca, bilo koja zemlja šengen zone može predložiti privremenu suspenziju belog šengena za zemlju koja ima taj status na osnovu analize stanja u prethodnih 7 godina", kaže Đelić i dodaje da se danas čuo sa poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon.

Đelić ističe da je ranije Evropski parlament u krajnoj instanci morao da potvrdi privremeno ukidanje tog statusa, ali da danas toga više nema, kao i da nije tačno da ova mera važi samo do 2016. godine.

"Tanja Fajon mi je potvrdila da nema vremenskog ograničenja i da period od 7 godina nije za period od 2009. do 2016. godine već da je to mogućnost koju bilo koja zemlja šengenskog prostora na osnovu analize podataka za poslednjih 7 godina obrazloži zašto je potrebno nekoj zemlji privremeno vratiti vize. Ipak ovo još ne znači da će vize biti vraćene, ali ovaj mehanizam znači da se odluka o tome može doneti na nivou ministara unutrašnjih poslova a ne najviših politčkih lidera. Ne trebamo da bežimo od realnosti jer ovo jesto ozbiljno ugrožavanje belog šengena i slobode kretanja za sve naše građane", rekao je za B92 Božidar Đelić.

On ističe da će se Demokratska stranka dodatno angažovati kako bi u saradnji sa partnerima u Evropi pokušala da ublaži odluku, za koju je "ova vlast dopustila da se desi".

Podsetimo da je EU odlukom od 30. novembra 2009. godine ukinula vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Ta odluka je stupila na snagu 19. decembra 2009.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đelić: Odluka EP šamar ovoj vladi

Izvor: Blic, 12.Sep.2013

Poslanik DS-a i bivši potpredsednik vlade u vreme ukidanja viza Božidar Đelić smatra da je današnja odluka Evropskog parlamenta snažan šamar aktuelnoj Vladi..."Ovo je snažan šamar vladi koja, umesto da se bavi lobiranjem u Birselu i Luksemburgu i vodećim zemljama šengen zone, bavi se sopstvenom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.