Đelić: Bez viza do kraja godine

Izvor: B92, 13.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Bez viza do kraja godine

Beograd -- Bez obzira na političku krizu, vize za zemlje EU građanima Srbije mogu da budu ukinute do kraja godine, kaže Božidar Đelić.

Vlada Vojislava Koštunice koja se od danas naziva tehničkom, izgubila je pravo da predlaže nove zakone, a ne može ni da sklapa sporazume prvorazrednog značaja, koje skupština Srbije mora da ratifikuje. I takva Vlada, kaže potpredsednik Božidar Đelić, može da nastavi evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integracije.

Kao primer za ovu tvrdnju Đelić navodi današnje razgovore s delegacijom Evropske komisije, o napretku Srbije u oblasti bezbednsti, pravosuđa i ljudskih prava, koji su sastavni deo procesa ukidanja viza za građane Srbije.

Iako će neki zakoni koji prethode ukidanju viza morati da sačekaju novi saziv skupštine i novu vladu, Đelić ipak veruje da je moguće ostvariti postavljeni cilj - da vize budu ukinute do kraja godine.

"Jedino što ne možemo je da sklapamo ugovore i da radimo još neke velike poslove, pošto nemamo skupštinu da to ratifikuje. Ali zato vas uveravam da ja i moja ekipa nećemo stati ni u tehničkoj vladi da ubrzamo evropske integracije”, rekao je Đelić.

Analitičar Miša Brkić smatra da je tehničkoj vladi sužen prostor za delovanje. Najbolji primer za to, po njemu, je slučaj privatizacije Bora i NIS-a, koju prethodna tehnička vlada, koju je takođe vodio Vojsilav Koštunica, nije završila.

Veliki ispit za ovu novu tehničku vladu, po njemu, mogao bi biti slučaj koncesije za izgradnju autoputa.

"Ako se pokaže tačnom informacija da će Dojče banka da istupi iz finasiranja tog posla, onda su država i Vlada u velikom problemu jer tehnička vlada ne može da sklapa nove ugovore, a teško može da obezbedi novac koji je trebalo da uradi Dojče banka i to će biti problem koji će se preneti na vladu koja bude formirana posle izbora”, objašnjava Brkić.

On kaže da je, kada je reč o funkcionisanju tehničke vlade, za građane najvažnija kontrola rada vlade i njeno trošenje budžetskog novca za javne nabavke.

Za tu vrstu kontrole zadužena je državna revizorska institucija koja je juče uputila apel premijeru i predsedniku države da im omoguće normalne uslove za rad.

"Što znači da oni ne mogu da obavljau svoj posao čime omogućavaju Vladi da radi šta hoce. Vlada da je odgovorna, a nije, ona bi trebalo da barem dva puta mesečno građnaima predoči na šta je trošila novac i koliko j para potrošila za određene poslove”, smatra Brkić.

Kada je reč o državnim ugovorima, kao što je ugovor koji je naša vlada potpisala s ruskim Gaspromom, Brkić ne očekuje da će tehnička vlada dozvoliti sebi luksuz da na bilo koji način eventualno zaustavi spovođenje ovog ugovora.

Kritike Biltu i Kušneru

Božidar Đelić izjavio je, komentarišući tekst šefova diplomatija Francuske i Švedske povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića, da te dve zemlje nisu pokazale prijateljstvo prema Srbiji priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da za Srbiju rešenje ne leži u izolaciji.

"Prijateljstvo se zasniva na činjenicama i akcijama, a ne samo na deklaracijama. Jasno je da Francuska i Švedska, kada su priznale protivpravnu jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo, nisu pokazale prijateljstvo prema našoj zemlji", odgovorio je Đelić na pitanje novinara da prokomentariše tekst Bernara Kušnera i Karla Bilta, koji je juče objavljen u nekoliko svetskih dnevnih listova.

S druge strane, ukazao je potpredsednik Vlade, sada je pitanje šta dalje.

"Ja sam jedan od onih koji misle da ćemo se najbolje boriti tako što ćemo imati dijalog sa tim zemljama i menjati njihovu politiku, a ne izolacijom i prekidom komunikacije. To nije u interesu naše zemlje i građana, i ne bi nam pomoglo u našoj borbi za Kosovo i Metohiju", objasnio je Đelić.

On je podsetio da su Kušner i Bilt u tekstu "stali iza davanja statusa kandidata za našu zemlju do kraja godina" i da su podržali ukidanje viza za građane Srbije.

Đelić smatra da će i Kušner i Bilt biti veoma važni za dalji tok evropskih integracija Srbije, jer će njihove zemlje predsedavati Uniji u predstojećem periodu.

Ministri spoljnih poslova Švedske i Francuske naglasili su u tekstu da se s poštovanjem sećaju Đinđića i njegovog uverenja da Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji i naglasili da, i pored teškog perioda kroz koji prolazi, Srbija u nastavku evrointegracija može da računa na podršku te dve zemlje.

Kušner i Bilt su, pored ostalog, naveli da su njihove države priznale nezavisnost Kosovo jer je postalo očigledno da drugog rešenja nema i da su ubeđene da će to pomoći Srbiji da napreduje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Ne odustajemo od Šengena

Izvor: Večernje novosti, 13.Mar.2008

Spremni smo da ispunimo sve kriterijume koje bi nam Evropska unija postavila u cilju ukidanja viza za građane Srbije. Nadam se da bi to moglo da se dogodi do kraja godine - izjavio je u četvrtak potpredsednik Vlade Božidar Đelić

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.