Delevićeva očekuje brže reforme

Izvor: B92, 25.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva očekuje brže reforme

Milica Delević (FoNet, arhiv)

Beograd -- Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević očekuje da počnu brži, konkretni koraci na ispunjavanju evropskih obaveza.

Ona je u intervjuu za "Blic" rekla da od toga kojom brzinom ih budemo činili u velikoj meri zavisi da li će sledeće godine biti ukinute vize za građane i da li će Srbija dobiti status kandidata. Delevićeva smatra da su evropske integracije posao za celu vladu i da veruje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su svi ministri svesni potrebe aktivnog i odgovornog učešća u tom procesu.

Prema njenim rečima, neće se promeniti stvari kao čarobnim štapićem od trenutka ulaska, već se menjaju tokom procesa usvajanja i primene evropskih zakona.

Srbija želi da što pre postane kandidat, da se što pre nađe na beloj šengenskoj listi, istakla je ona.

Delevićeva je ocenila da građani sve više očekuju da se konkretno krene ka usvajanju zakona, a onda da se naglasak pomeri na njihovu primenu i da na taj način krenemo u ispunjavanje svega što vezuju za evropsku perspektivu.

Ona je dodala da ne očekuje nove uslove za Srbiju, koje je svojevremeno najavio ministar spoljnih poslova Holandije kad isporučimo generala Ratka Mladića Haškog tribunalu, ali da očekuje rigorozniju proveru uslova nego što je bio slučaj sa zemljama koje su postale članice EU 2004. i 2007. godine, jer je stroga provera ispunjenosti uslova najbolji način da se obezbedi podrška daljem procesu proširenja.

"I to je cena našeg kašnjenja, cena toga što dolazimo na kraju kada je EU, uslovno rečeno, naučila lekcije ili stekla iskustva iz prethodnih proširenja, ali možemo ga tumačiti i kao garant ostvarenja reformi zbog kojih građani i teže članstvu u EU", rekla je Delevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.