Dan studenata

Izvor: B92, Tanjug, 04.Apr.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan studenata

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je studente da pomognu u izradi zakonskih rešenja koja se odnose na visoko obrazovanje.

"Na nama je da im normativnim aktima olakšamo položaj", izjavio je Obradović i podsetio da je donet Zakon o studentskim ustanovama, kojim se poboljšava kvalitet njihovog boravka tokom studija. Ministar je naglasio da je obrazovanje u Srbiji deo evropskog prostora visokog obrazovanja i zato se teži povećanju mobilnosti studenata, za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta su ukidanjem viza, 19. decembra i stvorene pretpostavke.

Prema njegovim rečima, Srbija je, takođe, partner i programa kao što su 'Tempus', 'Erazmus' i 'Mundus' koji predstavljaju osnovu razmene studenata.

"Različitim bilateralnim ugovorima koje potpisuju sami univerziteti, a i mi kao država, stvaramo osnov da što veći broj studenata bude deo programa međunarodne razmene, kako bi videli šta se dešava u drugima žemljama ili pohađali strane fakultete", ukazao je Obradović.

Na ovaj način, ocenio je on, naši studenti će biti ne samo građani sveta, nego i promoteri našeg sistema obrazovanja i potencijala Srbije.

Prema njegovim mišljenju, visoko obrazovanje je važno za budućnost svake zemlje, a upravo u tom visokom obrazovanju studenti imaju svoje mesto i zato bi bilo dobro da tu svoju ukazanu šansu i iskoriste.

Govoreći o problemima sa kojima se susreću studenti u Srbiji, Obradović je ukazao da su oni različiti.

"Nekom je problem jedan ispit ili ispitni rok, nekom neodgovarajući program ili udžbenik, a nekome je i svakodnevna obaveza pohađanja nastave problem", naglasio je ministar i ukazao da je neophodno da se otvoreno razgovara o svemu, kako bi se došlo do pravih rešenja.

On je podsetio da je proteklih godina prolaznost studenata na ispitima bila mala i da treba pronaći pravi razlog takve situacije.

"Treba ispitati da li je to posledica neprilagođenih studijskih programa, neodgovarajućih udžbenika, načina izvođenja nastave ili kontakta između nastavnika i profesora", rekao je Obradović.

On je dodao da ima i studenata koji ne mogu da shvate da se nastava mora pohađati svakoga dana, da treba biti aktivan na nastavi i polagati kolokvijume, pa će posle sam čin polaganja ispita biti formalnost.

Kada je reč o Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Obradović nije želeo da precizira koje će novine to doneti, ali je istakao da su studenti članovi Radne grupe i da su zadovoljni dosadašnjim radom na izradi zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.