Dačić uručio milioniti pasoš

Izvor: B92, Tanjug, 12.Sep.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić uručio milioniti pasoš

Leskovac, Strazbur -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio je u Leskovcu Mariji Dimitrijević milioniti biometrijski pasoš u Srbiji.

Dačić očekuje da će građani Srbije od 1. januara iduće godine moći bez viza sa novim pasošima da putuju u zemlje Evropske unije. On je potvrdio da je Srbija ispunila najveći deo zahteva koje je Evropska komisija postavila kako bi joj bile ukinute šengenske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vize.

"Evropska komisija je od nas tražila da donesemo Strategiju o upravljanju migracijama, to je urađeno, zatim da sprečimo zloupotrebu izdavanja pasoša za građane sa područja Kosova i Metohije, što je takođe rešeno, kao i potpisivanje protokola sa Euleksom", podsetio je Dačić.

"Takođe, jedan od uslova bio je da nastavimo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a mi to radimo svakodnevno i sad je sve na Evropskoj uniji kad je vizni režim u pitanju", naveo je on.

Ministar je pojasnio da će građani sa Kosova koji su raseljeni i izbegli moći da dobiju nove biometrijske pasoše u Policijskim upravama gde stanuju, dok će Albanci sa Kosova biometrijski pasoš moći da dobiju samo u Beogradu.

"Ovo smo uradili na zahtev Evropske komisije kako bi se sprečila zloupotreba izdavanja novih pasoša", pojasnio je Dačić.

Ministar policije najavio je da će uskoro kod novih pasoša u delu gde je postavljen čip biti unet i otisak prsta, tako da ćemo biti jedna od nekoliko zemalja EU koje imaju i ovu meru zaštite.

Fajon: Liberalizacija od izuzetnog značaja

Novoimenovana izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanja Fajon izjavila je danas Tanjugu da je od izuzetnog značaja da građani Srbije što pre dobiju slobodan pristup šengenskoj zoni.

Ona istovremeno očekuje da će zvanični Beograd do kraja ove godine ispuniti preostale kriterijume za ukidanje viza.

"Predlogom Evropske komisije Srbija bi trebalo da bude oslobođena viza od 1. januara 2010. godine. Smatram da je za građane Srbije veoma važno da dobiju slobodan pristup zoni Šengena što pre. Tu nije reč o sticanju političkih poena, već o kvalitetu života za građane jugoistočne Evrope i ohrabrivanju saradnje među zemljama", poručila je Fajonova.

Na pitanje da li se može očekivati da, u skladu sa najavama, u novembru bude konačno doneta odluka o ukidanju viza, Fajonova je odgovorila:

"Ukoliko ne bude promena u agendi, Parlament će dobiti moj izveštaj o viznoj liberalizaciji za zapadni Balkan u novembru, što znači da će ga Savet EU dobiti ubrzo posle toga."

Kao izvestilac za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Fajonova će, kako je rekla, raditi na političkoj poruci koja treba da stigne do Evropske komisije i Saveta EU, koji mora da se saglasi sa predlogom Komisije o ukidanju viza.

Ističući da je unazad nekoliko godina pomno pratila proces širenja EU, a posebno kada je reč o putu zemalja jugoistočne Evrope ka Uniji, ona je rekla da je bila veoma zadovoljna kada je Evropska komisija predložila ukidanje viza za zapadni Balkan.

"Pozdravljam predlog za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, ali istovremeno sam i zabrinuta zbog toga što taj predlog ne sadrži nikakav vremenski okvir kada je reč o budućem rešenju po pitanju viza za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju", rekla je poslanica Evropskog parlamenta iz vladajuće slovenačke stranke socijalnih demokrata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.