Dačić: Ukidanje viza bez problema

Izvor: B92, Tanjug, 13.Okt.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ukidanje viza bez problema

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić kaže za B92 da razgovori o viznoj liberalizaciji sa misijom Evropske komisije, koja boravi u Beogradu, teku bez problema.

Šestočlana misija Evropske komisije dva dana u MUP-u Srbije proverava da li su ispunjeni preostali uslove za ukidanje viza. Evropski eksperti koncentrišu se posebno na provere primene sporazuma sa Euleksom o kontroli administrativne granice sa Kosovom i na izdavanje pasoša građanima Kosova, kao i na rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti u Srbiji u borbi protiv kriminala i korupcije.

Gostujući u Vestima B92 ministar policije Ivica Dačić rekao je da ne očekuje nikakve probleme tokom poslednje posete eksperata Srbiji, kao i da se nada da bi konačna odluka o ukidanju viza mogla biti doneta krajem sledećeg meseca ili u decembru.

On je objasnio da će članovi ekspertske misije EU koji borave u Beogradu do petka kontrolisati dodatne kriterujme koji su postavljeni Srbiji odlukom Evropske komisije, kao što je izdavanje putnih isprava, odnosno bezbednost dokumenata.

"Druga oblast koja će se kontrolisati je primena zakona o strancima, upravljanje migracijama, azilu, readmisiji. Treće je pitanje borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Četvrto pitanje je pitanje kontrole protiv raznih oblika kriminala vezano za granicu", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da će članovi komisije biti informisani i o protokolu koji je MUP potpiso sa Euleksom.

"Reč je o protokolu o policijskoj saradnji koji sadrži isključivo način i nivoe na kojima se razmenjuju informacije o različitim oblicima kriminala", objasnio je on.

Dačić je rekao da je "ovo poslednja praktična provera onoga što je Srbija uradila" i da ne očekuje nikakve posebne probleme.

Ovde možete pogledati gostovanje ministra policije Ivice Dačića u Vestima B92.

Uhapšen vođa navijača

U akciji obračuna države sa huliganima, u utorak je u Beogradu uhapšena još jedna osoba, potvrdio je ministar policije Ivica Dačić.

"Poslednji talas nasilja u Srbiji ne može da ugrozi proces ukidanja viza, ali je u svet poslao lošu sliku o Srbiji", smatra ministar policije Ivica Dačić.

On kaže da je policija odlučna da se obračuna sa huliganima i nasilnicima da će uskoro, zajedno sa ministarstvom pravde, biti "utvrđena pravila igre", odnosno da će svima biti jasno kakve sankcije sleduju nasilnicima.

Dačić je potvrdio i najnovije hapšenje osobe za koju se veruje da je jedan od vođa navijača.

Ministar Dačić je rekao da će, za posetu predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, policija uvesti najviši stepen bezbednosti, viši čak i od onoga viđenog za vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Ministar policije kaže da za vreme posete predsednika Rusije, zbog bezbednosti, neće biti dozvoljeno organizovanje bilo kakvih skupova građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.