Dačić: Beli šengen do kraja godine

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 29.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Beli šengen do kraja godine

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić (Fonet, arhiva)

Beograd -- Ivica Dačić izjavio da je Srbija ispunila sve kriterijume navedene u mapi puta za proces vizne liberalizacije sa EU.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić očekuje da će odluka o stavljanju Srbije na belu šengensku listu biti doneta do kraja ove, a sprovedena tokom sledeće godine."Dileme o tačnom datumu dolaska na belu šengen listu smatram manje važnim od napretka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignutog u tom procesu", rekao je Dačić na Međunarodnoj konferenciji "Vizija evropske Srbije".

Predstavljajući dosadašnji rad na ispunjavanju kriterijuma iz mape puta za viznu liberalizaciju, Dačić očekuje da će napredak koji je Vlada Srbije postigla na tom polju postati očigledan i u svakodnevnom životu građana.

On je podsetio da je Srbija prva u regionu primenila mehanizam koordiniranog rada ministarstava u procesu vizne liberalizacije i da je u tom procesu počela da preuzima ulogu regionalnog lidera u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Nismo u procesu evropskih integracija zbog Evrope nego zbog nas i zbog naših državnih i nacionalnih interesa...Nadam se da će doći vreme kada od toga kako će biti formirana vlast u Srbiji, odnosno od kojih stranaka i koalicija, neće zavisiti suštinsko opredeljenje Srbije za evropske integracije", rekao je Dačić.

On je pohvalio ulogu nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, ističući da su one znatno doprinele stvaranju svojevrsnog pritiska na Vladu Srbije kako bi pitanje približavanja EU neprestano bilo u vrhu političke agende vlasti.

Konferenciju "Vizija evopske Srbije", uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, organizovao je Evropski pokret, a pored predstavnika Vlade Srbije i nevladinog sektora, u radu učestvuju predstavnici država članica EU i evropskih institucija.

Cvetković: Vlada ima evropsku viziju Srbije

Srbija ima evropsku viziju jer je punopravno članstvo u Evropskoj uniji u najdubljem interesu svih njenih građana.

Međunarodna konferencija o viziji evropske Srbije održava se u trenutku kada, po oceni Evropskog pokreta u Srbiji, opada podrška integracijama.

Ipak, premijer Mirko Cvetković ponovio je da Vlada ima viziju evropske Srbije kao demokratske, ekonomski prosperitetne zemlje i da njegov kabinet ima definisane prioritete.

"To je što skorije aktiviranje Prelaznog trgovinskog sporazuma, stupanje na snagu SSP-a i status kandidata za punopravno članstvo u EU. Očekujemo i što skorije stavljanje Srbije na belu šengen listu, odnosno liberalizaciju viznog režima”, rekao je premijer Cvetković.

U viziji evropske Srbije šefa delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozepa Ljoverasa ima mesta i za napredak, posebno u oblastima u kojima Srbija zaostaje za Evropom.

"Želeli bismo da vidimo zemlju koja kontroliše svoju javnu potrošnju u skladu sa evropskim standardima i da se novac od poreskih obveznika koristi na transparentan način u ova krizna vremena”, poručio je Ljoveras.

"Želeli bismo takođe da vidimo zemlju u kojoj bi povećana konkurencija na tržištu poboljšala kupovnu moć građana Srbije i zato je važno usvojiti novi zakon o konkurenciji”, naveo je on.

Poruku Srbiji da nije sama na svetu poslao je odlazeći američki ambasador Kameron Manter, koji je dodao da nikada nije bio optimističniji u pogledu budućnosti Srbije.

"Američka politika prema Srbiji je Srbija na Balkanu, a Balkan u Evropi. Ali jedva čekam da dođe vreme kada će naša politika biti zajednička sa srpskim prijateljima, a Srbija će kao naš jak evropski partner raditi na izgradnji politike o globalnim pitanjima koja su veća i od Srbije i od Evrope”, rekao je Manter.

Sagovornici su se saglasili da proces evropskih integracija nije proces pregovora već unutrašnjih reformi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promocija policajaca pripravnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2009

SREMSKA KAMENICA - U Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici danas je promovisana 38. klasa policajaca pripravnika, ujedno poslednja klasa po starom sistemu školovanja...Od osnivanja škole 1967. godine do danas, u školi je obrazovanje steklo ukupno 4.416 policajaca, a prema oceni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Očekujem “beli šengen” 2010

Izvor: EMportal, 29.Maj.2009

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će Evropske unija do kraja ove godine usvojiti procedure za stavljanje Srbije na beli šengen, a da će se naredne godine to i dogoditi.

Nastavak na EMportal...

Odluka o vizama ove godine, primena dogodine

Izvor: Mondo, 29.Maj.2009

Ivica Dačić izrazio očekivanje da će odluka o stavljanju Srbije na belu šengen listu biti doneta do kraja ove, a sprovedena tokom sledeće godine. Ljoveras pohvalio Srbiju i rad na viznoj liberalizaciji.

Nastavak na Mondo...

Građani bez viza sledeće godine

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2009, 08:37

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je Srbija ispunila sve kriterijume navedene u mapi puta za proces vizne liberalicazije sa EU i izrazio očekivanje da će odluka o stavljanju Srbije na belu šengen listu biti doneta do kraja ove, a sprovedena...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.