DISKRIMINACIJA: Hrvatska nije odobrila boravak lezbijki iz BiH, sad joj plaćaju 10.000 evra odštete!

Izvor: Kurir, 23.Feb.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DISKRIMINACIJA: Hrvatska nije odobrila boravak lezbijki iz BiH, sad joj plaćaju 10.000 evra odštete!

ZAGREB - Hrvatska je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji.

Državljanki Bosne i Hercegovine Danki Pajić (42) 2011. godine sisačka policija odbila je da izda dozvolu boravka u svrhu okupljanja porodice, jer se želela da se pridružiti svojoj partnerki koja živi u Hrvatskoj. Policija je odbila uz obrazloženje da njen zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << neispunjava uslove iz Zakona o strancima.

Pajićeva je podnela žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali je i ona odbijenaa, a isti ishod bio je na Upravnom sudu u Zagrebu. Na kraju je odbijena i ustavna tužba. Pajić nije odustala i podnela je tužbu sudu u Strasburu tvrdeći da diskriminisana na osnovu seksualne orijentacije. Sudije ECHR d presudili su u jjenu korist. Hrvatska je obavezna da po presudi Danki Pajić  isplatiti 10.000 evra odštete plus 5.690 evra sudskih troškova.

Evropski sud za ljudska prava u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućava traženje dozvole boravka zbog porodičnog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prećutno isključuje homoseksualne parove iz primene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na temelju njihove seksualne orijentacije
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.