Cvetković: Evropske integracije prioritet Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Evropske integracije prioritet Vlade Srbije

BUDIMPEŠTA - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Budimpešti, tokom razgovora s premijerom Mađarske Gordonom Bajnaijem, da su evropske integracije prioritet Vlade Srbije, a posebno vizna liberalizacija i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Srbija ostaje čvrsto opredeljena da u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta koristi sva raspoloživa pravna i diplomatska sredstva, rekao je Cvetković u Budimpešti, gde je danas učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na mađarsko-srpskom Biznis forumu.

Premijer je podsetio da je u tom kontekstu značajan uspeh postignut usvajanjem Rezolucije UN kojom se od Međunarodnog suda pravde trazi savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Cvetković je zahvalio Mađarskoj na punoj podršci koju ta susedna zemlja pruža Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Premijer Srbije je rekao da se ekonomska saradnja Srbije i Mađarske nastavlja intenzivnije i to posebno u domenu infrastrukture i energetike.

Srbija će do kraja mandata ove vlade imati završen Koridor 10, koji povezuje Beograd i Budimpeštu, obećao je Cvetković.

Premijer Cvetković razgovarao je i sa predsednicom mađarskog Parlamenta Katalin Sili o saradnji dva parlamenta.

Na sastancima je istaknuta zainteresovanost Mađarske za prekograničnu saradnju sa Srbijom.

"Nastavićemo da dajemo pun doprinos daljem unapređenju položaja mađarske manjine", istakao je Cvetković.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je danas u Budimpešti da ekonomska saradnja Srbije i Mađarske iz godine u godinu raste, ali je to daleko ispod mogućnosti dve privrede i pozvao mađarske privrednike na intenziviranje saradnje sa srpskim preduzećima.

"Glavni cilj današnjeg biznis foruma jeste da mađarske privrednike upoznamo sa prednostima koje mi nudimo investitorima i da naše privrednijke povežemo sa kolegama iz Mađarske, sa ciljem povećanja izvoza naših proizvoda", rekao je Milosavljević u uvodnom izlaganju na mađarsko-srpskom Biznis forumu u Budimpešti.

Milosavljević je rekao da je glavna prednost koju Srbija ima kao zemlja u jugoistočnoj Evropi to što nudi investitorima saradnju u industriji, posebno u kriznim vremenima, kada je tržište jedini način da se opstane u biznisu.

Biznis forum

Predsednik Trgovinsko industrijske komore Mađarske Laslo Parah ukazao je na deficit Srbije u trgovini sa Mađarskom, jer je susedna privreda u našu zemlju izvezla prošle godine oko milijardi evra, a uvezla robe za oko 234 miliona evra.

Srbija je na 20. mestu po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Mađarskom, a direktna ulaganja u Srbiju iz Mađarske dostigla su ukupno oko 350 miliona evra, naveo je Parah.

"Iskreno, bio bih mnogo srećniji kada bi se mnogo više srpske robe nalazilo na mađarskomn trzištu i kada bi Mađarska koristila mogućnosti koje Srbija ima", istakao je srpski ministar trgovine.

Milosavljević istakao je da je EU najznačajniji trgovinski partner Srbije i dodao da se ekonomski odnosi između Srbije i Mađarske, koja je članica Unije, iz godine u godinu poboljšavaju.

Milosavljević je ocenio da obim spoljne trgovine raste, istakavši i da mađarske kompanije investiraju u Srbiju. Mađarska bi trebalo da iskoristi mogućnosti koje nudi sporazum o slobodnom trgovanju, a koji Srbija ima sa zemljama CEFTA u regionu, kao i sa Ruskom Federacijom i od nedavno sa Belorusijom i Turskom.

Potpredsednik PKS Mihajlo Vešović rekao je da su mađarske kompanije na šestom mestu po direktnim investicijama u Srbiju, ali da je, nažalost, u prvih pet meseci ove godine izvoz iz Srbije u Mađarsku opao za 30 odsto, a iz Madajrske u Srbiju za oko 50 odsto, kao posledica svetske krize.

Realizacija trgo-industrijske posete

On je izrazio zadovoljstvo što se samo dva meseca posle osnivanja mešovite Mađarsko - srpske trgovinsko - industrijske komore, realizuje poseta srpske delegacije na državnom nivou.

Vešović je naveo da su u privrednoj delegaciji iz Srbije više od 40 firmi iz oblasti primarne poljoprivredne i prehrambene industrije, drvno-prerađivačke, tekstilne, elektro i metalo-prerađivačke industrije, građevinskog sektora , turističke privrede, trgovine, usluga, marketinga i konsaltinga.

Organizator posete državno - privredne delegaacije Srbije je Privredna komora Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Madjarsko-srpski biznis forum u Budimpešti

Izvor: EMportal, 06.Jul.2009

Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, učestvujući na Madjarsko-srpskom biznis forumu u Budimpešti, pozvao je Madjarske privrednike da investiraju u Srbiju i iskoriste prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa zemljama regiona CEFTA-e, Ruskom Federacijom, Belorusijom...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.