Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnoj Gori uručena "mapa puta" za vizne olakšice

Evropska komisija (EK) zvanično je danas uručila Crnoj Gori tekst "mape puta" za ukidanje viza crnogorskim građanima za zemlje Evropske unije (EU).

"Mapa puta" je dokument u kome je EK navela sve uslove koje Crna Gora treba da ispuni da bi dobila bezvizni režim sa zemljama EU. Dokument je šefu crnogorske diplomatije Milanu Roćenu uručio direktor Direktorata EK za proširenje Pjer Mirel, koji već tri dana u Podgorici sa crnogorskim zvaničnicima razgovara o rezultatima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je ova država postigla na putu ka EU i onome šta treba učiniti da bi što pre dobila status kandidata za prjem u evropsku organizaciju.

"Mapa puta" ka ukidanju viza za zemlje EU predviđa uvođenje sigurnih putnih isprava, bezbednost granica, saradnju sa susedima u oblasti bezbednosti i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ispunjenjem uslova iz "mape puta" Crna Gora će ispuniti uslove da se nađe na beloj šengen listi, što će značiti da će vlasnici crnogorskih pasoša moći bez viza da putuju u većinu zemalja EU.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović rekao je ranije da je Crna Gora spremna da ispuni sve uslove na putu koji vodi do bezviznog režima, kao i da bi se to moglo desiti krajem ove ili početkom naredne godine.

"S obzirom na proceduru donošenje odluka u EU, naša optimistička procena je da to bude do kraja godine, eventualno početkom naredne. U svakom slučaju, očekujemo da za manje od godine imamo liberalizaciju viznog režima", rekao je Kalamperović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.